Kindvriendelijke must-do’s op Malta

Met zijn oppervlakte van zo’n 300 km² is Malta een minuscuul vlekje op de wereldbol. Zo petieterig dat ik het zelfs niet kan wegkrassen op mijn scratch map. En toch heeft deze dwergstaat gigantisch veel te bieden: een bewogen geschiedenis die verder teruggaat dan Stonehenge, baaien waar je mond van open vallen en gezellige stadjes als Valletta en Mdina. En ook met kinderen valt er heel wat te beleven en te ontdekken. Wat precies, lees je hier.

Op gezinsvakantie naar Malta: de pluspunten

Ik zei het al: Malta is niet groot. Je hoeft je geen zorgen te maken over lange reistijden, want alle bezienswaardigheden liggen dicht bij elkaar. Langer dan een halfuur aan een stuk zaten wij nooit in de auto. Een bijzonder grote troef als je het mij vraagt. Want onze zoon staat er sinds kort op dat, zodra hij een voet in de auto zet, de playlist van Kabouter Plop integraal wordt afgespeeld. Draai een keer in het rond, dan heb ik nog liever die pratende hond, jawel.

Ook de vliegduur valt bijzonder goed mee: in minder dan drie uur sta je op Maltese bodem. En toch heb je het gevoel dat je op een exotische plek bent. Dat heeft deels ook te maken met het klimaat dat er heerst: in de zomer klimt het kwik vlotjes tot de 30 graden. Maar ook in de herfstvakantie of paasvakantie kan je er heen, want dan geniet je van temperaturen begin de 20 graden.

Malta is een beetje de underdog van de Zuid-Europese vakantiebestemmingen, maar dat is helemaal onterecht. Daar is ook mijn bijna driejarige Eppo het mee eens. Enfin, in die exacte bewoordingen vertelde hij het me niet, maar zijn enthousiasme bij de vele kindvriendelijke activiteiten die we ondernamen en die ik hieronder uit de doeken doe, sprak boekdelen.

Bootje varen

Malta bestaat niet alleen uit het ene gelijknamige eiland, maar vormt samen met Gozo en Comino een archipel. Water in overvloed dus, en boten al evenzeer. Gelukkig is mijn kleine globetrotter (naast foute muziek) ook grote fan van voer- én vaartuigen. En daarin zal hij niet veel verschillen van andere peuters en kleuters. Bootje in dus, en op verkenning vanop het water!

Uitzicht op respectievelijk Comino en Malta vanop Gozo

Gelegenheid genoeg in Malta om het ruime sop te kiezen. Bijna overal liggen bootjes klaar om toeristen rond te varen. Onze favorieten waren echter de boottocht rond de Blue Grotto in het zuiden, die naar de Blue Hole op Gozo (waar je nog restanten van het ingestorte Blauwe Raam kunt zien) en de Harbour Cruise in Valletta, waarbij de rijke geschiedenis van de stad echt tot leven komt.

Waarschuwing: het is wel even zoeken naar het vertrekpunt van die laatste boottocht. En bij 35 graden in hartje hoofdstad met een voort te duwen buggy plus kleuter van 13 kilo is zo’n zoektocht nu niet bepaald een pretje. Denk er voor extra drama ook nog eens het onderlinge gekibbel bij (“Het is naar links”, “Nee, ik zei het toch, we moeten terug”), en bespaar jezelf de moeite (en de relatietest): stuur mij gewoon een bericht of mail, ik leg je met plezier uit waar je precies moet zijn. #graaggedaan

Eindeloos zwem- en snorkelplezier

Zelfs voor een niet-zo’n-grote waterrat als ik is het aartsmoeilijk om je te bedwingen niet die kristalheldere Maltese wateren in te duiken. En waarom zou je ook? Op tal van plekjes kan je zo de zee in, kinderen en zwemmen is een gouden combo en qua welkome verfrissing kan een plonsje ook wel tellen.

Malta is rotsachtig en bestaat voornamelijk uit kiezelstranden. Vergeet dus zeker je waterschoenen niet (de eerste die van die gedrochten trouwens een ietwat modieus schoeisel kan maken, mag zich melden). Toch eerder fan van zand tussen je tenen en je billen (bestaan die mensen überhaupt?)? Vlei dan je handdoek neer in Mellieha Bay of Golden Bay op Malta of in Ramla Bay op Gozo.

Mijn favoriete zwem- en snorkelplekje van Malta? De lagune in Ghar Lapsi. Een baai in de rotsen met zitplaatsen in de schaduw (geloof me: een belangrijke troef), die nog niet zo heel gekend is bij het grote publiek. Je stapt zo het water in – samen met je kleine waterrat(jes). Terwijl de ene ouder met de kroost ronddobbert, kan de andere even die snorkelbril (nog zo’n sexy accessoire) opzetten en van de lokale waterfauna genieten. Want ja, Malta is top voor snorkelfans, en dit verborgen juweeltje in Ghar Lapsi al zeker.

Malteste (w)onderwaterwereld

Zijn je koters nog te klein om te snorkelen? Of krijg jij zelf niet genoeg van die kleurrijke vissen? Bezoek dan zeker het National Aquarium in Qawra. Een uiterst informatieve plek (ook voor mama en papa), inclusief onderwatertunnel waar de haaien lustig om je heen zwemmen. Extra pluspunt: de maritiem geïnspireerde speeltuin die is afgesloten met een poortje en hek, en omgeven door een terras waar je met zicht op je kleine zeemeerman of -min heerlijke latte macchiato’s kunt drinken.

Need I say more? Gaan!

In het spoor van de ridders en jonkvrouwen in explosief Valletta

Valletta staat voor niets op de werelderfgoedlijst van Unesco. Het is een pareltje dat je niet mag missen.

Valletta

Nu, je peuter of kleuter warm maken voor een dagje cultuur terwijl, als hij of zij zou mogen kiezen, waarschijnlijk het liefst op de hotelkamer in een iPad-zombie zou transformeren, is geen sinecure. Pak het dus slim aan en verkoop je dag in Valletta: vertel dat jullie vandaag op ontdekkingstocht gaan op de plek waar ooit de ridders en jonkvrouwen het voor het zeggen hadden.

We maken ons allemaal wel eens schuldig aan een leugentje om bestwil (“Oei, de radio met de plopliedjes is kapot!”), maar dit is niet eens gelogen. Want van 1530 tot 1798 was Valletta de thuisbasis van de Knights of Saint John. De schitterende forten, kerken en paleizen uit die tijd, zoals het Grand Master’s Palace, Fort Saint Elmo en de Saint John’s Co-Cathedral, bepalen nog steeds het uitzicht van de prachtige havenstad. 

Wordt na een paar uur de klaagzang “Mama, ik ben moe/heb honger/vind het niet leuk” (schrap wat niet past) ingezet? Zorg dan voor wat afleiding en afwisseling: maak een boottochtje door de haven (zie hierboven) of koop een ticketje voor de Malta Fun Train. Deze self-fulfilling prophecy op wielen vertrekt om het uur aan Saint John’s Co-Cathedral en neemt je mee langs bekende maar ook verborgen plekjes van de hoofdstad. Een topattractie voor kleine (en grote) kindjes!

Je dag in Valletta rond je af met een knal. Letterlijk dan. Want om 16.00 uur is het tijd voor de Saluting Battery: een resem kanonschoten die iedere dag worden afgevuurd aan de Upper Barrakka Gardens. De Saluting Battery bestaat al sinds 1566 en werd toen vooral gebruikt ter verdediging van Valletta. Tegenwoordig zijn de kanonschoten puur ceremonieel, maar daarom niet minder impressionant. En al zeker voor je kleine reisgezel, die waarschijnlijk nog nooit een kanon in actie heeft gezien.

Die van ons was zelfs zo onder de indruk dat hij in de terugrit vergat naar het Plop-repertoire te vragen. Boem!

De beste reisgids voor Malta? Deze digitale van The Media Bay is een aanrader. Ook de Lonely Planet over Malta & Gozo mag zeker niet in je bagage ontbreken.

Zin in nog meer beelden van onze vakantie? Kom dan eens gluren op mijn Instagramprofiel.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s