Het abc(d) van reizen met een baby: deze essentials moeten mee

Het lijkt eeuwen geleden, maar het is er wel degelijk geweest: mijn kinderloze reistijdperk. Toen was mijn grootste inpakzorg of ik dat extra paar sandaaltjes nog in mijn koffer zou kunnen proppen. Tegenwoordig zetten de meeste van mijn schoenen helemaal geen voet meer op internationale bodem. Want hoewel mijn zoon nog niet eens het werkwoord ‘reizen’ kan uitspreken, neemt hij op vliegvakantie al een hele uitzet mee. Voor papa en vooral mama betekent dit dus zeer, maar dan ook zeer selectief inpakken. Aangezien vijf paar schoenen nu eenmaal geen prioriteit zijn (mijn oprechte excuses aan de Imelda Marcossen van deze wereld voor deze bijzonder kwetsende uitspraak), wordt er gewikt en letterlijk gewogen tot alleen het absolute minimum overblijft. Wat er in de plaats daarvan wel meegaat en -moet voor die kleine uk? Dat vertel ik je in deze blogpost. Helemaal onderaan vind je trouwens een handig inpaklijstje dat je kunt downloaden. Cadeautje van mij voor jou!

Met baby op reis vliegreis wat meenemen koffer travel essentials

Autostoel voor maximale veiligheid

Huur je een wagen op je bestemming? Dan moet je ervoor zorgen dat ook je kindje veilig mee kan. Via de meeste autoverhuurbedrijven kan je een babyzitje bijboeken, maar voor kleintjes jonger dan één is het vaak beter je eigen exemplaar mee te nemen. Vooral in minder ontwikkelde landen kan je namelijk wel eens een autostoeltje van bedenkelijke kwaliteit krijgen, en de veiligheid van je kind is wel het laatste waar je je op vakantie zorgen om wil maken, toch?

Bij de meeste vliegtuigmaatschappijen mag je je autostoel gratis inchecken. Wij deden het voor onze reizen naar Spanje en Cuba. Bij aankomst lag onze Maxi Cosi Pebble telkens mooi te blinken bij de oversized luggage.

Babytentje: bed en box in één

Voor muziekfestivals en solokamperen is je mini nog net iets te klein, maar een babytentje zoals het onze van Deryan kan hij wel degelijk al gebruiken. Deze handige travel essential weegt twee keer niets, is in een handomdraai uit- en weer op te vouwen en zit in een compacte draagtas die gewoon in je koffer past. Je gebruikt het tentje voornamelijk als reisbedje als er bij je accommodatie geen wiegje beschikbaar is, maar het is ook ideaal als speelbox op het strand, aan het zwembad of op het gras.

Compacte kinderwagen

Voor wandelingen hier in de buurt of in het bos gebruiken we standaard onze Mountain Buggy, maar echt handig om mee te zeulen in de auto, laat staan op een vliegtuig, is hij niet. Daarom investeerden we ook in een Maclaren Quest. Deze kinderwagen is licht, supergemakkelijk in en uit te klappen en nog altijd heel comfortabel voor je kind (in die van ons is op reis al menig uiltje geknapt). Kleine heads-up wel: Maclarens zijn blijkbaar de Rolls-Royces onder de buggy’s en bijgevolg pokkeduur. We kochten de onze dus wijselijk tweedehands.

Ik hoor het je al denken: hoe zit dat dan met de buggy en het vliegtuig? Terechte vraag. Maar ook dat is heel simpel. Net als autostoeltjes mag je kinderwagens bij de meeste maatschappijen gratis inchecken. Je mag hem zelfs meenemen tot aan de gate – extreem praktisch in luchthavens waar je heel wat kilometers moet afleggen (Paris-CDG, I’m talking to you). Bij het boarden geef je de buggy gewoon af, hij wordt gelabeld en in het ruim gestopt en bij aankomst staat hij netjes voor je klaar.

Draagzak – kind dichtbij en handen vrij

Deze baby essential ligt standaard in onze (huur)auto. Want hoewel we de buggy gebruiken wanneer dat kan, is een draagzak soms zo veel handiger. Moeilijk parcours, hobbelige weg, wandeling met trappen of kuieren op het strand? Draagzak to the rescue.

Ik ben geen ervaringsdeskundige in draagzakmerken, maar ik kan je onze Tula Free-to-Grow ten zeerste aanraden. Hierin kan je je kindje van bij de geboorte tot hij/zij 20 kilo weegt dragen, zowel op de buik als de rug. De zak is verstelbaar en draagt licht, waardoor je makkelijk langere afstanden kan afleggen zonder rug- of schouderpijn. Dat is een belangrijke, want naast het comfort van je baby staat je eigen gemak uiteraard ook voorop.

What else?

Hold your horses als je de resterende bagageruimte in je gedachten al met die extra bikini of slippers aan het vullen bent. Het is namelijk interessant om de gaatjes in je koffer met nog een aantal andere babybasics te dichten: babyvoeding bijvoorbeeld. Het hangt er natuurlijk van af waar je heen gaat, maar soms zijn er in een land slechts beperkte voorzieningen en dan ben je liever voorbereid. Babyvoeding, zowel melk als potjes, mag mee in je handbagage en je hoeft je daarbij niet te houden aan de vloeistoffenlimiet. Het enige wat ze je misschien zullen vragen, is om de voeding te proeven om aan te tonen dat het wel degelijk over babyeten gaat. Gelukkig zijn die fruitpapjes van Olvarit best lekker!

Ook pak je beter een voorraad luiers en billendoekjes in. In Cuba vonden we die bijvoorbeeld bijna niet (en als we er al zagen, waren die van zeer bedenkelijke kwaliteit), dus waren wij even blij dat we de Pampers Group vooraf redelijk gesponsord hadden. In dezelfde categorie: een compact verschoningsmatje. Want baby’s vinden het blijkbaar heel fijn om hun pamper te vullen als je in the middle of nowhere aan het wandelen bent of op een taxi staat te wachten. Shit happens … ook op vakantie.

Baby bagage vliegreis reis wat meenemen travel essentials

Wil je helemaal voorbereid en zonder zorgen op vakantie vertrekken? Download dan mijn inpaklijstje voor baby’s en wees er zeker van dat je alles meehebt. Je kunt me bedanken door me leuke vakantiefoto’s toe te sturen!

Wat pak jij standaard in voor je kleine globetrotter? Tips meer dan welkom in de reacties!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s