Kids- én coronaproof uitstapjes in eigen land

Normaal gesproken hadden wij op dit eigenste moment aan de apéro gezeten in een gezellig Limburgs etablissement. De moeilijkste keuze van ons weekendje weg in Genk was hoogstwaarschijnlijk die tussen de warme hapjes of het bordje gemengd geweest (om ze uiteindelijk ongetwijfeld beide te bestellen). Helaas zei de tweede golf van the virus that shall not be named een dikke coronee tegen onze plannen voor de herfstvakantie. En hoogstwaarschijnlijk ook tegen die van jou. Maar niet getreurd: er zijn tal van toffe activiteiten die wél nog coronaproof zijn. Een bloemlezing in deze blogpost.

Brielmeersen: beestig plezant

De dierentuinen mogen dan wel gesloten zijn, de Brielmeersen zijn een waardig alternatief. Verwacht je natuurlijk niet aan een tweede Pairi Daiza. Geen giraffen of stokstaartjes hier in het recreatiedomein in Deinze, wél ooievaars, pony’s, ezels, alpaca’s, hertjes, schapen, geitjes, pauwen en nog veel meer. Een behoorlijk bonte beestenboel dus. En eerlijk: of er nu een olifant of een hertje voor mijn zoon zijn neus staat – het enthousiasme is even groot.

In de Brielmeersen vind je ook een minigolf en cafetaria met terras. Beide zijn momenteel dicht, maar de gigantische speeltuin is wel toegankelijk. Die is trouwens onderverdeeld volgens leeftijd: het ene deel is voorbehouden voor de allerkleinsten, de rest is voor de grotere kinderen (en de mama’s en papa’s die het kind in zich nog graag eens loslaten).

Praktische info en openingsuren van de Brielmeersen vind je hier.

Een dagje oorlogstoerisme

Ik ben samen met iemand die lichtjes verslaafd is aan (oorlogs)geschiedenis en woon aan de rand van de door oorlogen geteisterde Westhoek. Needless to say dat ik al menig oorlogskerkhof heb bezocht. In het begin was dat onder lichte dwang en met matige interesse, maar ondertussen vind ik het ook wel leuk om me op tijd en stond in het oorlogstoerisme onder te dompelen.

Trek er dus een dagje op uit met de auto (of de fiets!) langs de vele soldatenkerkhoven en oorlogsmonumenten die onze streek rijk is. Neem ook zeker voldoende proviand mee voor een gezellige herfstpicknick ’s middags (en om de kinderen te paaien als ze het even niet meer zien zitten). Op de website van Toerisme Westhoek vind je een handig overzicht van de belangrijkste oorlogssites, routes en activiteiten.

Op avontuur in Bulskampveld

Tijdens de vorige lockdown trokken we er zowat ieder weekend met de fiets of te voet op uit. Zo belandden we op een zondagnamiddag in mei in Bulskampveld in Beernem. Toen baadde het provinciale domein nog in het licht van een verlegen lentezonnetje. Nu vind je er een palet aan prachtige herfstkleuren.

Het bezoekerscentrum in het kasteel en de cafetaria zijn op dit moment uiteraard niet geopend, maar laat dat je niet tegenhouden om naar Bulskampveld te trekken! Waag je er samen met de kinderen aan Expeditie Bulskampveld of de spannende gezinszoektocht. Als afsluiter kan je nog een wandelingetje door de kruidentuin maken of je uitleven op de prachtige speeltuin.

Meer info, een plattegrond en wandelroutes vind je op deze website.

Uitwaaien aan de kust

De zee is altijd een goed idee. Terwijl we er ’s zomers op zoek gaan naar verkoeling voor ons overmatig transpirerende lichaam (en sommigen naar een vakantielief), is een strandwandeling in de herfst vooral verfrissend voor de geest. Even langs de ruisende golven kuieren en de gezonde zeelucht opsnuiven, geeft je echt wel die mentale boost.

Ook kinderen hebben er deugd van om eens losgelaten te zijn. Niet dat ze anders aan een leiband hangen, maar je snapt het wel. En schelpjes zoeken is even leuk in de herfst als in de zomer, toch?

Geocaching: de ultieme corona-activiteit

Ik leerde geocaching een aantal jaar geleden via een collega kennen. Toen we samen een aantal dagen in Leuven verbleven voor een opdracht, zei ze dat ze na het avondeten nog een cache wou vinden. Ik viel compleet uit de lucht en dacht eerst dat ze zich misschien iets te enthousiast aan de wijn tegoed had gedaan (sorry Katka), maar geocachen is dus echt wel a thing. Meer nog, het is een hobby van velen, zo blijkt.

Geocachen is een schattenzoektocht op basis van gps-coördinaten. Het concept is simpel: je gaat op zoek naar een schat die iemand anders heeft verstopt. Het enige wat je hiervoor nodig hebt, is de Geocaching-app op je telefoon. Daarin zie je welke geocaches zich in je buurt bevinden.

Geocachen geeft je een doel om in beweging te komen. En zeg nu zelf: “Wie gaat mee op schattenzoektocht?” klinkt toch een pak aanlokkelijker voor kinderen dan “Gaan we wandelen?” Zelfs bij grote kinderen (lees: partners die op zondagmiddag liever naar het voetbal kijken) werkt het – de eerste keren dan toch.

Wat is jouw ultieme coronaproof activiteit? Vertel het in de comments!

10 reacties Voeg uw reactie toe

 1. Janus schreef:

  Bulskampveld ontdekten wij ook per toeval en idd rustgevend, maar ook voor de kleinsten. Geocaching ook via een collega al paar keer gedaan, en jawel op een zondagnamiddag. Brielmeersen te lang geleden, doen we snel eens opnieuw. Jullie de Gavers al eens geprobeerd?

  Like

 2. maaikeclarysse schreef:

  De Gavers ja, maar lang geleden. Merci voor de tip! En de Brielmeersen doen we misschien eens samen in betere tijden? 🙂

  Like

 3. caroline Swaenepoel schreef:

  Gisteren naar Tillegembos geweest en daar ook een leuk speelplein voor de kindjes en heel mooi om te wandelen

  Like

  1. maaikeclarysse schreef:

   Super, bedankt voor de tip!

   Like

  2. Anne Vandeportaele schreef:

   Maaike…multimovepad in Vleteren in de sint sixties bossen schijnt ook de moeite te zijn…

   Like

   1. maaikeclarysse schreef:

    Dankjewel Anne voor de tip! Net even opgezocht, ziet er heel leuk uit!

    Like

 4. Lisa Tally schreef:

  De Chiro van Rumbeke organiseert tijdens de vakantie een Halloween zoektocht voor kindjes. Je kan de tocht van 5km gedurende de hele vakantie afleggen, telkens vanaf 13u. De startplaats is aan de lokalen van de Chiro. Meer info kun je terugvinden op de Instagram- of Facebookpagina van Chirumbero.

  Ikzelf zal de wandeling pas donderdag afleggen. Ik kan dus nog niet bevestigen of het de moeite is maar we zijn eens buiten hé 😉

  Like

  1. maaikeclarysse schreef:

   Dat lijkt mij supertof! Merci voor de tip Lisa, komt hier zeker nog van pas 🙂 Laat na donderdag maar eens weten of het de moeite is!

   Like

 5. Dankjewel Maaike voor de leuke ideeën! Geocachen in Bulskampveld kan ook nog toegevoegd worden 😉
  Maar top wat je doet! Alle ideeën zijn welkom.

  Like

  1. maaikeclarysse schreef:

   Leuk, bedankt voor je reactie!

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s