The Land Down Under – Pt II: de tien geboden van de outback

Als je in Australië bent, mag een trip naar de outback niet ontbreken. Ja, je moet er een behoorlijke omweg voor maken – al is dat relatief gezien de duizenden kilometers die je hebt afgelegd om überhaupt down under te geraken – maar het is het meer dan waard. Waar je je precies aan moet verwachten en hoe je je kunt voorbereiden? Dat vertel ik je in deze blogpost: als een echte Mozes 2.0 geef ik je tien geboden voor de outback mee.

Eerst even een bekentenis. Ik mag mezelf dan wel met Mozes vergelijken, ik heb de oorspronkelijke tien geboden toch even moeten googelen. Ik bespaar jullie de moeite en geef ze hieronder mee, meteen samen met mijn geüpdatete outbackversie:

1. Bovenal bemin één god
2. Zweer niet ijdel, vloek noch spot

3. Heilig steeds de dag des Heren

4. Vader, moeder zult gij eren

5. Dood niet, geef geen ergernis

6. Doe nooit wat onkuisheid is

7. Vlucht het stelen en bedriegen

8. Ook de achterklap en ’t liegen

9. Wees steeds kuis in uw gemoed

10. En begeer nooit iemands goed

1. Bovenal bemin NIET één god
2. Zweer niet ijdel, en respecteer het klimverbod
3. In Yulara zult gij logeren
4. Naast Uluru zult gij ook Kata Tjuta eren
5. Overtreed de regels niet, geef geen ergernis
6. Doe nooit wat gevaarlijk is
7. Vlucht de zon en blijf uw huid beschermen …
8. … ook uw hoofd tegen de vliegenzwermen

9. Wees kwistig in selfies sturen met muggenhoed

10. En begeer ’s avonds Uluru’s gloed

Misschien begeef ik me met mijn aanpassingen op de rand van heiligschennis, maar ik ben bereid het risico te nemen. Mozes zal het me als een goede christen wel vergeven zeker?

1. Bovenal bemin NIET één god

De outback is het hart van Australië, en ook het territorium van de oorspronkelijke bewoners van het land: de Aboriginals. En die aanbidden, in tegenstelling tot wij, meerdere goden. Weet dus dat je in de outback, als je je een beetje wilt inleven in de lokale cultuur, eventjes in een polytheïst transformeert.

Wil je nog meer weten over de Aboriginals? Goed nieuws: tijdens de vele hikes rond Uluru ontdek je heel wat over het bijzondere volk en hun rites. Ook in het nabijgelegen bezoekerscentrum leer je meer over de cultuur (en kan je dankzij de airco op tijd en stond afkoelen want *spoiler voor het 7de gebod* het is er poepheet).

2. Zweer niet ijdel en respecteer het klimverbod

Hét symbool van de outback is Ayers Rock, of Uluru in de taal van de oorspronkelijke bewoners. Voor hen is deze rode rots heilig – vandaar ook dat eind 2019 een algemeen klimverbod werd ingevoerd. Pech dus als het bestijgen van deze monoliet nog op je bucket list stond, maar een hele opluchting voor de Aboriginals.

3. In Yulara zult gij logeren

Yulara is het tegen Uluru aangrenzende stadje en de perfecte uitvalsbasis om de streek te verkennen. Wat zeg ik – de enige uitvalsbasis, want voor de rest is er in de wijde omgeving helemaal niets. Gelukkig is Yulara op alles voorzien: er is een ruime supermarkt, tankstation en zelfs een vliegveld.

Overnachten doe je in een van de accommodaties van het Ayers Rock Resort. Je kunt daarbij kiezen uit een luxueus hotel (als je net zoals de lokale kangoeroes een diepe buidel hebt tenminste), een basic hostel en zelfs een camping. Voor elk wat wils dus!

4. Naast Uluru zult gij ook Kata Tjuta eren

Dacht je dat Ayers Rock de enige bezienswaardigheid is rond Yulara? Think again! Want op zo’n vijftig kilometer van de heilige rots liggen The Olgas (of Kata Tjuta in de originele aboriginaltaal). In tegenstelling tot de eenzame Uluru bestaat deze formatie uit meerdere rotsen die eigenlijk net zo indrukwekkend zijn, en zelfs nog hoger boven de woestijn uitsteken. Ze hebben alleen de pech dat hun veel beroemdere kleine broertje (die je hier helemaal rechts op de foto in de verte ziet liggen) met alle aandacht gaat lopen.

En dat is onterecht, want Kata Tjuta is op zijn minst spectaculair te noemen. Je kunt er verschillende wandelingen maken tussen de kronkelende kloven en diepe ravijnen, en de uitzichten zijn adembenemend.

5. Overtreed de regels niet, geef geen ergernis

Rond Uluru en Kata Tjuta mag je overal vrij wandelen, maar je moet wel een aantal regels respecteren. Zo is het Uluru-Kata Tjuta National Park niet zomaar toegankelijk: aan de ingang moet je een park pass aankopen. Die geeft je drie dagen toegang tot het hele gebied. Het park hanteert ook vaste openingsuren – zorg dus dat je voor sluitingsuur weg bent. Anders kan je wel eens oog in oog komen te staan met de ‘lieverdjes’ van in het volgende gebod.

6. Doe nooit wat gevaarlijk is

Zodra je een voet in Yulara zet, word je erop gewezen: hier waren dingo’s rond. Deze wolfachtige wilde honden zijn dan wel niet agressief van nature, maar je komt ze toch liever niet tegen. Uit je doppen kijken dus, geen eten laten liggen en niet al te ver van de wandelpaden afdwalen.

Australië rondreis outback Uluru

7. Vlucht de zon en blijf uw huid beschermen

Een groot deel van de outback is eigenlijk niets meer of minder dan woestijn. Overdag klimmen de temperaturen vlotjes tot boven de 40 °C. Het is dus verstandig om je wandelingen in te plannen ’s morgens vroeg (leve een baby die voor dag en dauw wakker is!) of tegen de avond. Vergeet ook die factor 50 niet – je bleke velletje zal je dankbaar zijn.

8. … ook uw hoofd tegen de vliegenzwermen

Naast de hitte is er nog iets anders wat de Australische outback typeert: de extreem irritante bush flies. Voor vertrek had ik al gelezen dat die beestjes niets fijner vinden dan gewoon op je gezicht te komen zitten. Omdat ik nu niet bepaald zin had om mezelf en mijn bloedeigen zoon constant op de smoel te slaan, had ik voor het hele gezin geheel onsexy maar uiterst efficiënte muggenhoeden ingepakt. Ik kon het me vooraf niet inbeelden dat ik het onding ooit op mijn hoofd zou zetten, maar ik garandeer je: je kunt écht niet zonder. Iedereen loopt er trouwens mee rond, dus je valt helemaal niet uit de toon.

9. Wees kwistig in selfies sturen met muggenhoed

Ik lach al eens graag.

10. En begeer ’s avonds Uluru’s gloed

Het kleurenspektakel dat zich elke avond aan Ayers Rock tentoonspreidt, mag je echt niet missen. Want naarmate de zon dieper wegzakt, gaat de oranjebruine kleur van de mastodont over in knaloranje, bloedrood en tot slot lichtpaars.

Uniek om te zien én de ideale backdrop voor een picture perfect met het gezin. Wel even die muskietenhoed afzetten natuurlijk.

Australië rondreis outback Uluru

Benieuwd naar de rest van ons avontuur down under? Lees dan zeker ook eens deze en deze blogpost of check de highlights ‘Australië’ op mijn Instagramprofiel.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s