Drie recreatieparken speciaal voor peuters en kleuters

Een dagje pret- of dierenpark is altijd een voltreffer. Zeker nu het eindelijk mooi weer wordt en de zomervakantie in aantocht is. Hoewel pretparken toegankelijk zijn voor kinderen van alle leeftijden, hebben peuters en kleuters helaas vaak nog niet de vereiste lengte om de attracties in te mogen. En dat kan wel eens tot teleurstellingen (lees: driftbuien) leiden. Ik ging op zoek naar parken specifiek op maat van de allerkleinsten. Mijn drie tips lees je hier. 

Attractiepark voor jonge kinderen met dieren kinderboerderij

Harry Malter in Destelbergen: beestig familieplezier

Dit recreatiepark, in 1992 opgericht door Harry Malter himself, richt zich voornamelijk op jonge kinderen tussen twee en zes. Het is een combinatie van een speelplein, dierentuin én attractieparkthe whole package dus. Verwacht je wel niet aan imposante fauna zoals in een echte zoo. Hier stelen vooral kleine cuties als stokstaartjes, maki’s en aapjes de show.

Vinden we dat erg? Absoluut niet! Mijn zoon wordt even enthousiast van een wasbeertje als van een olifant.

Ook voor snelle achtbanen of indrukwekkende attracties moet je hier niet zijn. Denk eerder: schattige kabouterhuisjes, nostalgisch aandoende draaimolens, traag dobberende bootjes en een serieus gedownsizede versie van de gekende piratenboot. Wel niet minder kriebels in de buik!

Ja, je hebt het al door: in Harry Malter staan kleinschaligheid en charme centraal. Maar het zijn net die twee troeven die voor een onvergetelijk familiedagje zorgen. Aanrader!

Harry Malter – praktisch

Info & tickets: www.harrymalter.be

Prijzen: kinderen kleiner dan 1 meter: gratis. Grotere kinderen en volwassenen: € 11,5. Kortingen voor senioren, leraren en mensen met een handicap.

Parking: parkeren kan tegenover de ingang en kost € 2.

Adres: Bosheidestraat 15, 9070 Destelbergen (Heusden)

Openingsuren: weekends, woensdagen en schoolvakanties van 10.00 tot 18.00 uur. Andere dagen van 9.00 tot 16.00 uur. Vanaf september in de week gesloten.

Plan van het park:

De Zonnegloed in Oostvleteren: dierenpark met een verhaal

Zeg niet zomaar dierentuin tegen De Zonnegloed. Het is een wild animal sanctuary, oftewel een dierenopvangcentrum dat mishandelde, gewonde of achtergelaten beestjes huisvest en verzorgt. Wat begon als een kinderboerderij in 2011, is uitgegroeid tot een indrukwekkend dierenpark met tal van uitheemse dieren.

Het domein is met zijn 5 hectare niet te vergelijken met de Zoo van Antwerpen of het gigantische Pairi Daiza. Maar dat is net het grote pluspunt. Want die peuterbeentjes kunnen nog geen al te lange afstanden afleggen. En mama met haar korte pootjes hoor je ook niet klagen.

Dierenpark de zonnegloed Oostvleteren leeftijd

Elk van de dieren in De Zonnegloed heeft een naam en een eigen verhaal. Beide kan je nalezen op de bordjes in het park zelf, of hier op de website.

Tijdens de voedermomenten krijg je de kans om de dieren van dichterbij te bekijken en een praatje met de verzorgers te maken. In normale, niet-coronatijden althans. Iets wat we dus een volgende keer zullen moeten inhalen.

En dat volgend bezoek komt er sowieso. Temeer omdat De Zonnegloed een vzw is, die het puur moet hebben van inkomgelden en donaties. Iedere keer dat je gaat, steun je dus het park en al die lieve beestjes.

Een leuke gezinsuitstap, en tegelijk verwaarloosde dieren een beter leven helpen geven? Als dat geen win-winsituatie is!

De Zonnegloed – praktisch

Info & tickets: www.dezonnegloed.be

Prijzen: kinderen jonger dan 3 jaar: gratis. Grotere kinderen en volwassenen: € 15,5.

Parking: bij De Zonnegloed zelf zijn er twee parkings. Daarvoor betaal je € 5. Gratis parkeren kan bij de kerk en het kerkhof, op een kwartiertje stappen van de ingang.

Adres: Kasteelweg 22, 8640 Oostvleteren

Openingsuren: in de zomerperiode (vanaf april) open van woensdag t.e.m. zondag van 9.00 tot 12.30 uur of 13.30 tot 17.00 uur (je moet een tijdslot kiezen). In de wintermaanden februari en maart gelden dezelfde uren, maar is het park enkel open op woensdag en in het weekend.

Plan van het park:

Jungle City in Doornik: Harry Malter en français

Jungle is misschien wat veel gezegd. De fauna hier beperkt zich eerder tot exotische vogels, een wallaby en wat boerderijdieren, maar mijn tweejarige zoon s’en fout.

Als de naam van het park naar iets verwijst, zal het wel naar de enorme massa snotaapjes zijn die in het park krioelen. Tip: hou je eigen gebroed zo lang mogelijk weg van de Tiki Tiki Candy Bar, want na de sugar rush die ze daar oplopen zijn ze helemaal niet meer te temmen.

Jungle City is een topadresje voor gezinnen met jonge kinderen. Ik kreeg de tip van de peter van mijn eigen kleine belhamel (shoutout naar peter Yves) – zelf had ik er nog niet van gehoord. Het bevindt zich voor ons nochtans maar op een dik halfuur rijden!

Dit recreatiepark doet serieus denken aan Harry Malter, al is het iets moderner. De attracties zijn, net zoals het familiepark in Destelbergen, ook helemaal op maat van peuters en kleuters.

Alhoewel, met het feit dat die kleintjes het concept ‘geduld’ totaal nog niet kennen, is weinig rekening gehouden. Soms moet je lang aanschuiven, ook al staan er niet veel mensen voor. Dat komt omdat sommige medewerkers twee attracties tegelijk moeten bedienen, waardoor de ene stilligt als de andere draait.

Ook wat de plaspauzes betreft moet je vooruitziend zijn. Want slechts op één plaats zijn er toiletten: bij de ingang. Al een geluk dat de attracties in Jungle City bescheiden zijn en je het er niet van in je broek doet.

Ondanks deze kleine minpuntjes genoten we toch van een geweldige dag in het Doornikse park. En we kregen er ook nog eens een Frans taalbad bovenop. Van een educatief verantwoorde uitstap gesproken!

Jungle City – praktisch

Info & tickets: www.jungle-city.be/nl

Prijzen: kinderen tot 2 jaar: gratis. Kinderen van 3-12 jaar: € 7,5 in de winter, € 15 in de zomer. Volwassenen: gratis in de winter, € 5 in de zomer.

Parking: gratis parkeren bij de ingang van het park.

Adres: Quai des Vicinaux 34, 7500 Doornik

Openingsuren: in het weekend en tijdens schoolvakanties elke dag open van 10.00 tot 18.30 uur. Tijdens schoolweken enkel open op woensdag en in het weekend.

Plan van het park:

Kende jij deze drie beestige attractieparken al? Wat vond je ervan? Of heb je nog tips in de aanbieding? Shoot!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s