Zorgeloos op vliegvakantie met je baby

Bij veel reislustige ouders breekt het angstzweet spontaan uit als ze nog maar denken aan vliegen met hun kleine ukkepuk. Want wat als hij of zij onafgebroken huilt, niet wil slapen of net dan een eerste tandje krijgt? Mag je eigenlijk überhaupt wel met een kleintje het vliegtuig op? En wat moet dat kosten? Geloof me: I’ve been there. Ook ik maakte me zorgen over hoe onze kleine globetrotter (en wij!) die eerste vliegreis zou doorstaan. Maar kijk, we hebben het overleefd. Meer nog: vijf maanden na onze vuurdoop zaten we opnieuw hoog in de lucht, richting Cuba. Laat de gedachte aan een horrorvlucht je dus vooral niet tegenhouden om eropuit te trekken. Met deze info en tips kom je helemaal relaxt op je bestemming aan.

Baby vliegreis tips bij huilen

Hoe oud moet je baby zijn om te mogen vliegen?

Officieel mag je met een baby van één week oud het vliegtuig op. Nu, ik vermoed dat je zeven dagen na je bevalling nog niet meteen staat te springen (als je dat überhaupt al kan) om op vakantie te vertrekken. Het lijkt me namelijk weinig ontspannend om in het krappe vliegtuigtoilet naast de luiers van je baby ook met je eigen kraamverband te staan sukkelen.

Mijn zoontje was net geen drie maand tijdens zijn eerste reisje naar Spanje. Toen hij acht maanden was, vlogen we naar Cuba en kort na zijn eerste verjaardag trokken we nog een beetje verder (understatement van het jaar) richting Australië.

Baby’s van een paar maand oud doen eigenlijk niet veel meer dan slapen en eten (en die pamper vullen). Ja, ook op een vliegtuig. Met uitzondering van een kleine serenade bij het opstijgen, hoorden onze Eppo tijdens de vlucht naar Malaga eigenlijk niet.

Baby vliegreis veiligheidsgordel draagzak

Vliegen met een baby van acht maanden ging ook nog best vlot. Maar zodra die ukjes zichzelf kunnen opduwen en rechtzitten, wordt het wat lastiger. Je krijgt ze niet meer zo gemakkelijk neergelegd om te slapen en ze vragen ook om meer entertainment. Tijdens ons traject van Parijs naar Melbourne (27 uur, jawel) sliep Eppo in totaal maar een paar uur.

Conclusie: je kunt met kinderen van alle leeftijden vliegen. Maar voor je eigen gemak geldt: hoe jonger, hoe beter. Stel die ene reis dus zeker niet uit omdat je wilt wachten tot je kindje wat ouder is!

Hoeveel kost vliegen met een baby?

Klaar voor het beste nieuws van de dag? Tot de leeftijd van twee jaar vliegt je kindje praktisch gratis met je mee. Het enige wat je moet betalen, zijn de boekingskosten – een verwaarloosbaar bedrag in vergelijking met de kostprijs van jouw ticket. Houd er wel rekening mee dat je geen stoel voor je kindje hebt en dat hij of zij dus op je schoot moet zitten. Je krijgt hiervoor een speciale veiligheidsgordel van het cabinepersoneel. Bij intercontinentale vluchten wordt voor je stoel ook een wiegje bevestigd, waar je kindje in kan slapen of spelen.

Is je kind ouder dan twee of wens je sowieso een extra stoel, ook al is hij/zij nog jonger? Dan betaal je wel zo goed als de volledige ticketprijs.

Maar dat kan wel eens zonde zijn. Want als je geluk hebt, zit de vlucht niet vol en kan je bij het inchecken vragen of jullie naast een vrije zetel mogen zitten. Toen wij midden februari terugkeerden vanuit Australië, bleek de helft van de passagiers van onze vlucht uit Chinezen te bestaan, die door corona dan al aan de grond moesten blijven. We hadden zowaar een hele rij stoelen voor ons alleen! Toen waren we het virus nog dankbaar, stel je voor.

Baby vliegreis tips bij huilen

Wat neem je mee in de handbagage?

Als je met een baby reist, mag je bij de meeste vliegtuigmaatschappijen een extra stuk handbagage meenemen. Gebruik dat niet om die vier paar schoenen voor jezelf mee te smokkelen (het is verleidelijk, ik weet het), maar vul je trolley met benodigdheden voor je baby. Denk aan: luiers, vochtige doekjes, verschoningsmatje, eventuele medicatie, kleding, knuffel, speelgoed en uiteraard ook eten.

Geef je borstvoeding? Handig, dan heb je het hele babymenu gewoon al bij, op de juiste temperatuur dan nog wel. Maar geen paniek: net zoals je borsten gratis reizen mag ook kunstvoeding, zowel melk als potjes, gewoon mee op het vliegtuig. En je hoeft niet aan het rekenen of wegen te slaan: je neemt zo veel mee als je wilt.

Handbagage baby vliegreis reisblog

Kinderwagen en maxi cosi mogen trouwens ook gewoon gratis mee! Die worden meestal ingecheckt en in het ruim gestopt. Bij aankomst staat de buggy voor je klaar bij het verlaten van het vliegtuig of vind je hem terug op de bagageband – dat vraag je best even na op de luchthaven zelf. De maxi cosi kan je oppikken bij de oversized luggage.

Ik schreef hier trouwens al eerder een blogpost over de vier baby essentials die onmisbaar zijn op reis. Je kunt er meteen ook een handig inpaklijstje downloaden. #graaggedaan

Hoe verlicht je oorpijn tijdens het stijgen en landen?

Door het drukverschil bij het opstijgen en landen kunnen baby’s last krijgen van pijnlijke oren. Laat je kindje daarom zeker op die momenten drinken. Het slikken vermindert de druk op de oren.

Tip: vraag zeker op tijd warm water aan het cabinepersoneel om het flesje klaar te maken. Vlak voor het opstijgen en landen moeten ook zij namelijk netjes blijven zitten.

Wat doe je als je baby tijdens de vlucht ontroostbaar is?

Nee, het is niet fijn als je baby het hele vliegtuig bij elkaar krijst, en al zeker niet tijdens een nachtvlucht. Probeer rustig te blijven en ga na waarom je kleintje protesteert. Heeft hij/zij honger? Te warm? Te koud? Als je een draagzak in je handbagage meehebt (wat ik je ten zeerste aanraad, die van ons vind je hier), steek je huilebalkje daar dan even in en maak een wandelingetje door het vliegtuig. Dat kan voor wat rust zorgen en *fingers crossed* misschien valt je baby er wel van in slaap.

Zorg ook voor voldoende afleiding. Speelgoed of boekjes kunnen hier tijdelijke redding bieden en tja, gooi op een vliegtuig misschien ook even je principes aangaande schermtijd overboord. Wij zorgden voor vertrek dat er voldoende peuterentertainment op de iPad gedownload was, en thank god, want we hebben het soms wel nodig gehad.

Baby vliegreis cadeautjes

En als niets werkt, dan is dat maar zo. Maak je niet druk en zet je gêne opzij. Baby’s zijn baby’s en newsflash: die huilen soms. Het ergste wat er kan gebeuren: een paar boze blikken van medereizigers bij het verlaten van het vliegtuig. En daar laat je je vakantie echt niet door verpesten, toch?


Hopelijk doe je het met deze tips niet langer spontaan in je broek bij de gedachte aan vliegen met je baby. Tenzij die bevalling nog maar pas achter de rug is natuurlijk, maar dan nog zal het eerder aan je geruïneerde bekkenbodemspieren liggen dan wat anders.

Heb jij nog tips om zorgeloos te vliegen met je kroost? Deel ze hieronder!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s