5 redenen waarom Rome de perfecte stedentrip is

That’s amore! Een accuratere samenvatting van mijn relatie met Rome is er niet. In deze blogpost vertel ik je waarom jij, net zoals ik, helemaal verliefd zult worden op deze adembenemende Italiaanse hoofdstad.

Rome = één groot openluchtmuseum

Nergens komt het verleden zo tot leven als in Rome. Waan je een gladiator in het Colosseum, laat het zonlicht (of als je pech hebt, vette regendruppels) op je snoet vallen via de open koepel in het Pantheon en trek je denkbeeldige toga aan op het Forum Romanum. Kuier door de straten (val niet over de kasseien) en geef je helemaal over aan de Eeuwige Stad.

En oh ja, vergeet niet om een muntje in de Trevifontein te gooien. De legende zegt namelijk dat je dan ooit naar Rome terugkeert. Beter op veilig spelen, toch?

Citytrip Rome mooiste stadswandeling

Rome = hoofdstad van Eataly

Oh Dio mio – de Italiaanse keuken. Hoe het komt dat die Italianen niet elk 120 kilo wegen, is mij een raadsel. Want zelfs met hun typische overmatige handgebaren kunnen ze er de calorieën van die overheerlijke pizza’s & pasta’s toch niet afgesticuleren? Enfin, hoe ze het voor elkaar krijgen zal me eigenlijk worst (mmm, die Italiaanse salami!) wezen, en hen vast ook. Feit is dat Rome en bij uitbreiding heel Italië een walhalla van lekker eten is.

Beperk je qua eetgelegenheden wel zeker niet tot alleen de binnenstad. Steek eens de Tiber over tot in de sfeervolle wijk Trastevere. Je hebt er maar te kiezen uit de vele authentieke, gezellige trattoria’s en resto’s.

Rome = op en top romentiek

Naast de culinaire orgasmes van hierboven leent Rome zich ook uitstekend tot het bereiken van hoogtepunten op andere vlakken. Maar goed, wat de seksuele innuendo’s betreft ga ik het hierbij laten – mijn familie leest mee (althans, daar ga ik vanuit). But you get my point: Rome is de ideale setting voor een romantische getaway.

Citytrip Rome romantisch koppel aan fontein

Dus: vergeet Parijs. Voor mij is Rome de stad van de liefde. Alleen al omdat mijn wederhelft mij gedurende onze vierdaagse liefdevol vooruit bleef duwen in mijn rolstoel. Ja, je leest het goed. Acht weken voor ons tripje brak ik mijn enkel (bij interesse: contacteer me voor het spectaculaire verhaal inclusief appetijtelijke beelden). Ik was eigenlijk nog behoorlijk mank, dus namen we voor de zekerheid een karretje mee. Al hebben we dat door de allesbehalve rolstoelproof kasseien in de binnenstad amper gebruikt. Behalve dan misschien in de Vaticaanse Musea, waar we door mijn tijdelijke invaliditeit overal voorrang kregen (sorry not sorry).

Rome Italië Vaticaanse Musea met rolstoel

Rome = gratis vitamine D-kuur

Begin november nog flaneren in T-shirt en blote benen? Naturalmente! Als je in Rome bent tenminste. In België zijn we dan al met mutsen, sjaals en die verdomde nylonkousen in de weer. Maar die hoef je dus niet in te pakken als je in de herfst naar de Eeuwige Stad reist. Want eind oktober klimt het kwik er nog vlotjes tot ruim twintig graden.

Tijdens onze vierdaagse liet het zonnetje zich non-stop zien. Heerlijk om zo vlak voor de winter nog een serieuze vitamine D-boost te krijgen.

Kunnen we dan misschien gewoon hier en nu concluderen dat Rome goed is voor de gezondheid? Ik denk het wel. Een doktersvoorschrift voor een Rome-kuur, het klinkt zo slecht nog niet.

Rome = gelato paradisio

Rome is niet alleen het epicentrum van de pasta en pizza, maar ook van de gelato. Als dat geen reden is om meteen je koffers te pakken, weet ik het ook niet. Want zeg nu zelf: een bolletje ijs gaat er toch altijd in? Heerlijk als tussendoortje, als dessert en ja, zelfs als ontbijt (als je me een beetje kent weet je dat ik uit ervaring spreek).

Met deze Italiaanse delicatesse waan je je echt in de zevende hemel. Plots wordt het verband tussen de vele stenen cherubijntjes in het straatbeeld en het goddelijke goedje in je mond zonneklaar. Want oh my Jupiter: het is alsof een engeltje op je tong piest.

Het enige probleem is dat je in slechts een paar dagen onmogelijk al die heerlijke smaken kan uitproberen. Maar kijk, dat is meteen een reden om ooit terug te keren. Die Trevifontein blijven sponsoren dus, jongens. Er zit niets anders op.


Op zoek naar een goede reisgids voor Rome? Check eens de digitale reisgids van The Media Bay, deze van Time to momo of de Lonely Planet over Rome.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s