4 mythes over reizen met kinderen ontkracht

“Het zal nu wel gedaan zijn met die reizen!” Je wilt niet weten hoe vaak ik en mijn zwangere buik het hebben mogen horen. Ik moest telkens gniffelen, want ik wist toen al dat ik een toekomstige miniglobetrotter op de wereld zou zetten. In zijn driejarige bestaan nam ik mijn intussen favo reismaatje al naar tal van plekjes op deze mooie wereld mee. Laat het dus voor eens en voor altijd duidelijk zijn: reizen met kinderen is perfect mogelijk en, ondanks een aantal hardnekkige mythes die ik hieronder liquideer, zó de moeite waard.

Mythe 1: kinderen hebben niets aan reizen en voelen zich het best thuis

Oost west, thuis best? Hm, niet altijd. Want je weet het zelf ook wel: op reis valt alle stress en drukte van het dagelijkse leven weg. Geen “vlug vlug”, “doe door” of, voor de West-Vlamingen ons ons, “oe-zittet-eigelik-zeg”. Vakantie staat gelijk aan zon en zee … ën van tijd voor jezelf en je gezin. Onverdeelde aandacht voor elkaar. Kinderen voelen dat. De band tussen jullie wordt nog sterker, doordat je samen iets beleeft en de tijd en ruimte neemt om daar ten volle van te genieten.

Reizen is ook gewoon leerzaam. Niet alleen voor ons als volwassenen, maar ook zeker voor kinderen. Uit de vertrouwde omgeving treden, nieuwe plekken ontdekken, andere culturen leren kennen, kortom: je horizon bewust verbreden! Ik ben ervan overtuigd dat je die mindset al op heel erg jonge leeftijd kunt aankweken.

Mythe 2: met kinderen kan je alleen naar een vakantiepark of all-inresort

Als ouder van jonge kinderen ben je heus niet gedoemd om voortaan al je vakanties in Center Parks of een all-inhotel met kidsclub door te brengen. Niet dat daar iets mis mee is natuurlijk. Voor sommigen is net dat het summum van vakantie en dat is helemaal prima. Weet gewoon dat het niet je enige opties zijn.

Kinderen zijn namelijk van nature gezegend met een flinke portie nieuwsgierigheid en een serieuze drang om te ontdekken. Trekken door de bergen, snorkelen in de zee of op spokenjacht gaan in een oud kasteel – minstens even leuk als de kinderanimatie in een giga hotel.

Vakantiebestemmingen met kindvriendelijke activiteiten zijn allang geen uitzondering meer. Strand en zee is sowieso een win, maar ook een citytrip is perfect mogelijk (Kopenhagen bijvoorbeeld!). In steden vind je, naast musea met speciale kindertrajecten of speurtochten, ook heel wat speeltuinen. En wie weet is er wel een dierentuin of aquarium? Niet alleen voor mini’s, maar ook voor maxi’s de moeite waard.

Mythe 3: reizen met kinderen is een heel gedoe

Dat je anders reist eens er kinderen zijn, is een feit. Je moet het trager aan doen en rekening houden met het ritme van je kleine reisgezel. In het begin kan dat lastig zijn. Maar eens je je verwachtingen hebt bijgesteld en je je draai hebt gevonden, is slow(er) travel eigenlijk wel fijn.

Ook ben je iets (ahum) zwaarder gepakt en gezakt. Die extra kilo’s komen niet alleen van dat kleintje zelf, maar ook van zijn of haar reisuitzet die mee moet. Het kan wat overweldigend zijn als je bedenkt wat je allemaal nodig hebt, maar met een goede voorbereiding en een allesomvattend inpaklijstje kom je al een heel eind. Waar je zo’n lijstje vindt? In deze blogpost over reizen met een baby krijg je er eentje van me cadeau, samen met een overzicht van andere must-pack baby essentials. Trek je erop uit met een kleuter? Dan vind je hier een aangepast lijstje.

Bagage baby reizen

Houdt de gedachte aan een horrorvlucht met krijsende baby of onhandelbare peuter je aan de grond? Laat het, zeer Elsagewijs, los. Met deze tips stap je relaxed het vliegtuig op en terug af.

Mythe 4: je wacht beter tot je kind zich de reis kan herinneren

Mocht je mijn zoon vragen wat er deze middag op het menu stond, is de kans groot dat hij het antwoord, behalve bij frietjes misschien, schuldig moet blijven. Laat staan dat hij zich dan de reizen zou herinneren die we nu maken. Dus nee, veel zal hij niet kunnen navertellen over onze avonturen in Cuba, Australië of Malta. Maar moet dat dan? Want ik ga in de eerste plaats niet op reis voor het plezier van mijn kind, wel voor dat van mezelf. Het zou jammer zijn om zo veel mooie bestemmingen links te laten liggen, gewoon omdat je kind later waarschijnlijk niet meer zal weten dat hij Ayers Rock heeft gezien.

Uluru Ayers Rock met baby zonsondergang

En zeg nu eens eerlijk – hoeveel details weet je zelf nog van de reizen die jij op jonge leeftijd maakte? Zelfs al was je technisch gezien oud genoeg om het je te herinneren. Ik persoonlijk heb enkel nog mentale flarden van wat we op onze gezinsvakanties deden of zagen (en van alcoholgebruik was toen nog geen sprake, dus het is niet daaraan te wijten).

Wat ik me wel nog levendig voor de geest kan halen, is het plezier dat we samen maakten. De liefde die ik voelde in ons gezin. Dát zijn de herinneringen die ik met me meedraag en die ik op mijn beurt aan mijn kroost wil doorgeven.


Conclusie: reizen met kinderen? Doen!

Verandert je leven eens er kinderen zijn? Ja. Moet je daarom stoppen met reizen? Nee. Niets zo fijn als samen de wereld ontdekken.

Maak plezier, voel de liefde, creëer herinneringen. Het is het mooiste wat er is.

Één reactie Voeg uw reactie toe

  1. ingepicqueur schreef:

    Yes, yes, yes en nog eens yes!! Zo blij dat ik dit eens lees van iemand anders! Je kan niet geloven wat een kritiek wij kregen toen we besloten om met onze (toen) 4-jarige en 7-jarige zoon naar Amerika trokken… Reizen met kinderen is toch net leuk en goed? Een beetje uitdagend, maar oh zo leuk!! Dankjewel om deze te delen. 🙂

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s