25 reistips en travel hacks voor een topvakantie

Ga je binnenkort op vakantie? Lucky you! Je telt vast al de dagen af, maar tegelijk maak je je misschien wat zorgen. Wat moet je zeker nog regelen voor vertrek? Zijn er zaken die je absoluut niet mag vergeten? En hoe ging dat efficiënt inpakken ook alweer? In deze blogpost deel ik mijn 25 favoriete reistips en travel hacks zodat jij helemaal ontspannen op reis kunt vertrekken. Byebye stress, hallo vakantiegevoel!

Voor vertrek

Download het gebied waar je op reis gaat in Google Maps.
Wist je dat je Google Maps offline, dus zonder internet, kunt gebruiken om te navigeren? Het enige wat je moet doen, is vooraf de wegenkaart downloaden van het gebied waar je naartoe gaat. Daarna gebruik je de app zoals gewoonlijk, ook zonder wifi!

Controleer de instellingen van je bankkaart en/of kredietkaart en zet deze op wereldwijd.
Je kaarten zijn automatisch zo ingesteld dat ze alleen in Europa gebruikt kunnen worden. Als je dus intercontinentaal reist, pas je dit best even aan wil je op reis niet plots te hoeven bedelen.

Check de datum op je paspoort.
Vaak moet je paspoort nog minstens 6 maanden geldig zijn bij aankomst. Check dit dus goed vooraf!

Mail een foto van je belangrijke documenten naar jezelf.
Je weet maar nooit wat er gebeurt. Mocht je bijvoorbeeld je paspoort kwijtspelen, dan heb je tenminste nog de digitale versie. Het zal je in ieder geval heel wat gedoe bij de ambassade besparen.

Vergeet niet je favoriete muziek en series te downloaden op Spotify en Netflix.
Zo kan je ook offline naar muziek luisteren en op het vliegtuig of ’s avonds naar je favoriete serie kijken. Of je kiddo’s wat extra schermtijd geven terwijl jij van je diner geniet.

Zeker meenemen

Balpennen zijn altijd handig.
Is het niet al op het vliegtuig, dan is het bij aankomst in de luchthaven van bestemming: je moet meestal wel wat douanedocumenten invullen. Handig als je dan een pen binnen handbereik hebt en niet moet gaan schooien bij iemand anders.

Ook je leraren- of studentenkaart komt op reis van pas.
Niet alleen in België, maar overal ter wereld krijg je vaak korting in musea en op andere culturele plekjes.

Neem een verlengsnoer mee.
Zo heb je altijd een paar extra stopcontacten in je hotelkamer. Dit is al zeker handig in landen waar ze andere stekkers gebruiken: zo kun je al je apparaten tegelijkertijd opladen door je verlengsnoer gewoon in je reisstekker te steken.

Dé multifunctionele must-have op reis: een sjaal.
Gebruik hem als deken voor op het vliegtuig, als picknickplaid ter plaatse, als sarong of schouderbedekking voor als je religieuze gebouwen bezoekt of als verduisteringsgordijn voor in de auto als je met kinderen reist die nood hebben aan een dutje.

Steek een zakje oploskoffie in je koffer.
Als je ook zo’n koffieverslaafde bent als ondergetekende, dan is het een aanrader om jezelf van een voorraadje oploskoffie te voorzien. De koffie in het buitenland is niet altijd even lekker (understatement) en met je eigen stash ben je toch tenminste zeker van een deftig cafeïneshot.

Pak microvezelhanddoeken in.
Die zijn veel lichter en compacter dan katoenen strandhanddoeken. Bijkomend pluspunt: in een mum van tijd zijn ze droog. Je koopt zo’n handdoeken bijvoorbeeld hier.

Neem een doosje waspoeder mee.
Op reis even snel een wasje in de lavabo doen? Altijd handig, zeker met kleine kinderen. En misschien ook om je lievelingskleedje toch nóg een avond te kunnen dragen.

Prop je snorkel in je valies.
Als je van plan bent om veel te gaan snorkelen, dan is het interessant om zelf je materiaal mee te nemen. Ja, zo’n snorkel neemt best wat plaats in, maar doordat je er nooit eentje moet huren bespaar je wel wat.

Tips voor op reis

Koop ter plaatse een lokale simkaart en steek die in een oude smartphone.
Zo heb je met die telefoon mobiel internet, wat handig kan zijn om onderweg dingen op te zoeken, een Uber te regelen of, als je het echt niet kunt laten, even je Instagram te checken.

Bewaar je vuile was niet in een plastic zak, maar in een katoenen tas.
In een plastic kunnen je kleren niet ademen en gaan ze sneller stinken. Verluchten is de boodschap!

Als je geld opneemt aan een bankautomaat, kies dan altijd voor de optie ‘without conversion’.
Zo garandeer je dat je eigen bank de wisselkoers bepaalt, in plaats van de lokale bank in het buitenland. Die hanteert vaak aanzienlijk minder gunstige omrekeningstarieven, wat betekent dat jij meer aan hen betaalt. Centjes die je liever aan leukere dingen uitgeeft op reis, toch?

Doe mee aan een free walking tour.
Wist je dat in bijna elke stad gratis stadswandelingen door locals worden georganiseerd? Googel gewoon op ‘free walking tours’ eens je ter plaatse bent en ga mee op pad. Je leert de stad kennen door de ogen van een local en afgezien van een fooi op het einde betaal je helemaal niets!

Laat oude kledingstukken achter.
Zeker als we naar minder geprivilegieerde landen reizen, neem ik vaak kledingstukken mee die ik thuis eigenlijk niet meer aandoe. Aan het einde van de vakantie geef ik ze aan de locals, die ze altijd heel gewillig in ontvangst nemen. Anderen gelukkig maken en extra ruimte in je koffer voor souvenirs … Win-win als je het mij vraagt!

Inpakhacks

Packing cubes for the win.
Packing cubes zijn lichtgewicht zakjes waarmee je supergestructureerd kunt inpakken en altijd het overzicht bewaart. Gedaan met losse spullen in je koffer, voortaan berg je alles op in deze handige tasjes. Fijn gevolg: je hoeft niet langer heel je koffer overhoop te halen om dat ene T-shirt te vinden.

Rol je kleren op in plaats van ze te plooien.
Het scheelt echt enorm in ruimte als je je kleding als kleine burrito’s (hoe lekker zijn die trouwens) naast elkaar legt in plaats van geplooid op elkaar te stapelen.

Steek een paar verse outfits in je handbagage.
Je zou niet de eerste zijn van wie de koffers niet aankomen op de bestemming. Wees voorbereid en pak alvast een paar verse kledingstukken (en onderbroeken) in je handbagage in.

Verdeel de kleren van alle reisgenoten over de verschillende koffers.
Als er slechts 1 van de 2 (of 3) koffers aankomt, dan hebben jullie tenminste nog wat spullen voor iedereen in plaats van alles voor de ene en niets voor de anderen.

Gebruik alle ruimte in je bagage maximaal.
Schoenen zijn bijvoorbeeld de perfecte plaats om je sokken in te steken. Gaatjes vullen is de boodschap!

Maak een foto van je bagage eens alles is ingepakt.
Als je koffers verloren raken, is het veel gemakkelijker voor het luchthavenpersoneel om die aan de hand van een foto tussen de vele andere terug te vinden.

Doen na thuiskomst

Slechts 1 tip hier, maar het is wel een gouden: vraag je compensatie aan in het geval van een vertraagde of geannuleerde vlucht.
Wist je dat je dankzij een verordening van de EU recht hebt op een vergoeding als je vlucht minstens 3 uur is vertraagd of geannuleerd? Claimen kan rechtstreeks via de luchtvaartmaatschappij of via een tussenpartij zoals EUclaim of AirHelp. Probeer altijd eerst via de luchtvaartmaatschappij zelf, want de tussenpartijen rekenen een commissie aan.

De compensatie loopt op van 250 tot 600 euro per passagier. Mooi startersbudget voor je volgende reis, niet?

Heb je iets gehad aan deze tips? Laat het me dan zeker weten in de reacties hieronder of via Instagram. Heb je zelf nog een travel hack die hier niet tussen staat? Sharing is caring!

Plaats een reactie