Aken en omgeving met kinderen: tips & activiteiten

Hallöchen liebe Leser! Ook al staat Duits nu niet meteen bekend als de meest aantrekkelijke taal, toch is het volledig gepermitteerd dat ik deze blogpost auf Deutsch open. Want eind februari trok ik, samen met mijn reisgezelschap Siebe de Plezante en Eppo de Olijke, de grens over naar dé stad van Karel de Grote − Aken. Wees gerust: geen spoedcursus Duits in deze blogpost, wel een hele resem tips voor jouw verblijf in en rond het tolle Aachen samen met je kroost. Los geht’s!


Wie Aken zegt, zegt Karel de Grote. Maar wie was die (met zijn 1,84 meter ook letterlijk) grote meneer ook alweer? Karel de Grote, eerst koning en later keizer, regeerde tijdens het eind van de 8e en het begin van de 9e eeuw over het Frankische Rijk. Als centrum koos hij Aken uit en liet er zijn koninklijk paleis optrekken. Het grootste stuk daarvan is vandaag al verdwenen, maar toch zijn er nog sporen terug te vinden, zoals in de indrukwekkende Dom en in het huidige Rathaus (stadhuis). De historische kern van Aken mag je met andere woorden dus echt niet missen.

Aken kindvriendelijk ontdekken

Vooraleer je je zorgen maakt over hoe je een hele dag sightseeing aan je kroost gaat verkopen: Aken centrum is, in tegenstelling tot onze vriend Karel, helemaal niet zo groot én autovrij. Perfect dus voor een korte stadswandeling met kinderen. Een leuke route vind je hier.

Wil je die wandeling écht supertoll maken voor je kleine kapoenen (en voor competitieve echtgenoten – ik kijk vooral niet naar de mijne)? Maak er dan een wedstrijdje van! Wie is/heeft de beste speurneus en vindt als eerste de naar rotte eieren stinkende Elisenbrunnen? Wie telt de meeste dieren in de glasramen van de Aachener Dom? En wie kan het beste het standbeeld van Karel de Grote op de Marktplatz nadoen?

De winnaar? Die krijgt, naast eeuwige roem, ook de eer om te kiezen in welk van de vele Akense Eiscafés jullie achteraf een ijsje gaan eten. Glückwunsch und guten Appetit!

Het Aachener Stadtpark net buiten de binnenstad is de perfecte plek om je ijsje te laten zakken. Jij komt er tot rust in de groene omgeving, terwijl je kiddo’s hun sugar rush wegwerken op de speeltuinen (ja, meervoud!).

Zin in een plonsje? Dan zijn de Carolusthermen, het complex thermale baden en sauna’s aangrenzend aan het Stadtpark, de place to be. Opgelet: hier geldt een minimumleeftijd van 6 jaar, dus met heel jonge kinderen kom je er niet in. Schade, maar nichts an zu tun he, zou Jean-Marie Pfaff zeggen.

Grenzeloze pret op het Drielandenpunt

Hoewel het centrum van Aken de moeite is, kom je met een dag zeker toe om alles te zien. Maar niet getreurd, want er is nog genoeg te doen in de directe omgeving! Wat dacht je van het Drielandenpunt bijvoorbeeld? De naam zegt het zelf, maar toch is het meer dan gewoon de plek waar je in 2 stappen van Duitsland naar Nederland en België en terug wandelt. Je vindt er ook verschillende wandelroutes, een uitkijktoren, een brasserie, speeltuinen en een heus labyrint.

Om naar het hart van dat laatste te raken, heb je wel nét iets meer dan 2 stappen nodig. Het lijkt telkens alsof je er zo dicht bij bent, en toch loop je je ontelbare keren vast. Dat levert bij momenten wat frustratie en een ‘hier raken we nooit uit’-gevoel op, maar het is zo leuk om samen naar de juiste weg te speuren en uiteindelijk je doel te bereiken.

Onderweg vind je ook tips die je in de goede richting sturen. En als je even helemaal het noorden kwijt bent, dan kan je ook altijd even spieken op Google Maps om te zien waar je je precies ten opzichte van het midden bevindt. Maar sssjt, dat heb je niet van mij.

Beleef Duits dierenplezier

Het Aachener Tierpark, op slechts 10 minuutjes rijden van het centrum, is een dierentuin, kinderboerderij, natuurpark en speeltuin in één. Zeker de moeite om te bezoeken dus. Verwacht je wel niet aan spectaculaire Afrikaanse diersoorten als giraffen, olifanten en leeuwen (al zitten er wel cheeta’s en andere katachtigen) maar eerder aan pinguïns, kamelen, apen en stokstaartjes. Maar die zijn even schattig om te zien, toch?

De dierentuin bevindt zich in een groen, heuvelachtig park, waar het heerlijk wandelen is. De nodige pauzes komen er sowieso, want onderweg kom je heel wat speeltuinen tegen waar je kleine (kn)aapjes maar moeilijk aan kunnen weerstaan.

Belangrijk om te vermelden is wel dat je niet met de kaart kunt betalen, enkel cash. Maar voor de prijs op zich hoef je het alvast niet te laten. Wij telden in totaal nog geen 20 euro neer voor ons drietjes. Er was nog net genoeg budget over voor een brain freeze in ons favo Akense ijssalon.

Trek jij binnenkort ook naar Aken? Viel Spaß! Geniet ervan en laat me zeker weten hoe jij de stad van Karel de Grote hebt ervaren.


AKEN: PRAKTISCH

• Vanuit West-Vlaanderen is Aken zo’n twee en een half uur rijden. De perfecte tijdspanne om je Duits op te poetsen en je wat in te luisteren over Karel de Grote in deze podcastaflevering van Geschiedenis voor Herbeginners.

• Wij verbleven in Novotel Aachen City, op 5 minuten stappen van het stadscentrum aan de ene kant en de Stadtgarten aan de andere kant.

• Wij ontbeten niet in het hotel zelf (23 euro per persoon is ons toch net wat te duur) maar in de stad. Onze favoriet? Leni liebt Kaffee. Heerlijke pancakes en superlekkere brownies. Ja: Leni liebt Kafee, en wir lieben Leni.

• Opgelet: in Duitse binnensteden is een milieusticker verplicht. Die moet je zichtbaar op de voorruit van je wagen kleven. Je kunt zo’n sticker online bestellen of ter plaatse kopen in een tankstation.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s