Back to the future in historisch Tongeren

Dé plek in Vlaanderen waar verleden en heden zich van hun beste kant laten zien? Dat moet Tongeren zijn. We gingen er heen voor de 36e verjaardag van mijn hubby, net op de valreep van 2022, en waren aangenaam verrast door het diverse karakter van de stad. Of je nu graag de geschiedenis in duikt of net liever de hedendaagse Limburgse vibe opsnuift (of waarom niet, allebei): Tongeren is de place to be.

Gallo-Romeins Museum en Teseum: dubbele portie geschiedenis

In vergelijking met Tongeren zijn wij, zelfs met de 36 die nu op onze beide leeftijdstellers staat, absolute jonkies. Tongeren is stokoud en zowaar (wist-je-datje coming up) de oudste stad van België, met een bewogen verleden waarop onder andere Ambiorix, Julius Caesar, de Romeinen en middeleeuwse geestelijken hun stempel hebben gedrukt.

Dringend tijd dus om meer over de boeiende plek die Tongeren is te weten te komen. Beginnen doen we in het Gallo-Romeins Museum, waar we aan de hand van een audiogids een allesomvattend overzicht krijgen van de prehistorie tot het einde van het West-Romeinse Rijk (voor de weetjesfreaks: in 476 na Christus).

Denk je eraan Tongeren met je kinderen te bezoeken? Doen! Wij lieten onze kleuter nu wel thuis voor onze minicitytrip, maar hij had zich in het museum waarschijnlijk ook niet verveeld. Er is namelijk een audio- en ontdekkingstour voor kinderen. Hier lees je er alles over.

Het Gallo-Romeins Museum is een topper om onze tweedaagse in Tongeren mee te starten. Maar het is niet het enige museum dat er de moeite waard is. Het Teseum is een andere historische parel, gelegen naast de Onze-Lieve-Vrouwebasiliek. En technisch gesproken ook onder: voor de archeologische site van het Teseum daal je de trappen af tot drie meter onder de grond, waar je plots omringd wordt door eeuwenoude stenen, zuilen en artefacten. Die spreken eigenlijk al voor zich, maar dankzij de audiogids en de korte video aan het begin van de tour, krijg je het verhaal van Tongeren van a tot z nog eens in duidelijke mensentaal te horen.

Gallo-Romeins Museum
Overzicht van de prehistorie tot de Romeinse tijd. Alle dagen open, behalve op maandag.
http://www.galloromeinsmuseum.be

Teseum
Schatkamer & archeologische site. Alle dagen open, behalve op maandag.
http://www.teseum.be

Stap doorheen het rijke Tongerse verleden

Wil je die geschiedenis op een actieve en verrassende manier beleven? Dan is de Mijlpaalroute iets voor jou. Die route bestaat uit drie op elkaar aansluitende wandelingen (rood, blauw en groen) door het historische stadscentrum. Het enige wat je hiervoor moet doen, is de stapstenen met de gekleurde letter M volgen. Onderweg lees je op de gevelborden meer over wat zich in Tongeren allemaal heeft afgespeeld.

En voor diegenen die niet vies zijn van een anachronisme is er ook nog Per Pedes: een gloednieuwe virtuele stadswandeling waarmee je je een echte oude Romein waant … dankzij de camera van je smartphone. Hiermee geniet je van 3D-beelden en 360°-zichten van Romeins Tongeren. Niet schrikken dus als je plots aquaducten, oude stadspoorten en tempels in het straatbeeld ziet verschijnen. Via deze link vind je alle info en kan je de app Per Pedes downloaden.

Bourgondiërs in de stad van de Romeinen

Tongeren heeft een zeer bloeiende horeca: van klassieke brasserieën en Italianen tot chiquere bistro’s en zelfs sterrenrestaurants. Nu, onze goede Romeinse vrienden zeiden het ook al: de gustibus et coloribus non est disputandum, en aangezien mijn jarige wederhelft nogal fan is van een vlezeke is grillrestaurant Bøf op de Grote Markt voor ons de place to be.

Even vallen we uit onze rol als we ons eten krijgen. In plaats van gesofisticeerde Romeinen die hun maaltijd met klasse nuttigen kan je ons eerder vergelijken met uitgehongerde Galliërs. Maar #sorrynotsorry, want met zo’n lekkere maaltijd kan je niet anders dan een beetje schranzen.

Veel tijd om te bekomen geven we onze magen niet. Want het (verjaardags)ontbijt in onze charmante B&B Gaudium XII is eveneens om duimen en vingers bij af te likken.

Wil je je helemaal laten gaan in de Tongerse food scene? Check dan deze site voor een overzicht van alle foodies in de stad en begin alvast te watertanden.

Niet te missen: Moerenpoort en begijnhof

Vandaag lijkt het een evidentie om Tongeren in en uit te wandelen, maar dat was in de middeleeuwen wel anders. Toen moest je eerst nog toestemming vragen om de stad te betreden aan een van de zes stadspoorten. Van die zes staat er vandaag nog maar eentje recht: de Moerenpoort.

Het oorspronkelijke plan was om ook die poort af te breken, maar uiteindelijk werd hij dan toch gerestaureerd. En maar goed ook, want vandaag is het een museumtoren die je zeker moet bezoeken. Je komt er alles te weten over het leven in en rond de poort en de grote brand van Tongeren in 1677.

Het museum is gratis, maar onbemand. Beetje tegenstrijdig met de oorspronkelijke functie van de stadspoort, maar je moet jezelf er dus binnenlaten. Dat doe je met een toegangscode die je afhaalt bij Toerisme Tongeren. Maak ook zeker de klim naar het dak, waar je van een fenomenaal uitzicht over de stad en het begijnhof geniet.

Dat begijnhof is trouwens ook zeker een bezoekje waard. Hier woonden vroeger vrouwen die niet wilden huwen maar ook het kloosterleven maar niets vonden. Feministen avant la lettre dus eigenlijk. Als je vandaag langs de schattige begijnenhuisjes, met kasseien geplaveide straatjes en religieuze gebouwen loopt, voel je nog altijd de ingetogen sfeer van toen. Het Tongerse begijnhof is als een ministadje in de stad, waar rust en sereniteit heersen, en is terecht Unesco-werelderfgoed.

Veni, vidi, revenio

De belangrijkste conclusie na ons verblijf in Tongeren is dat twee halve dagen eigenlijk te kort is om de stad te bezoeken. We zullen dus nog eens moeten terugkomen, en dan bij voorkeur in het weekend. Want iedere zondag vindt er de grootste antiekmarkt van de Benelux plaats, telkens van 7 tot 13 uur. Uitslapen op zondag zit er in Tongeren dus niet in, maar in ruil daarvoor kan je wel vintage pareltjes op de kop tikken.

Binnen precies twee jaar komen wij dus gewoon nog eens terug. Dan is mijn wederhelft jarig op een zondag. Puur toeval hoor.

TOPTIP VOOR TONGEREN

Kom je, net zoals wij deden, met de wagen naar Tongeren? Parkeer die dan net buiten de stad, bij sportpark De Motten (adres: Dijk 6-8). Die parking is gratis en in een kleine 10 minuten te voet sta je in het centrum. En daar heb je je auto niet nodig, want alle bezienswaardigheden liggen op wandelafstand van elkaar.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s