De Maai oh Maai-reiskalender: per maand de ideale bestemming

Op vakantie gaan is op elk moment van het jaar een geweldig idee, maar niet eender waarnaartoe natuurlijk. Factoren als weer, drukte en betaalbaarheid spelen bij de keuze van je reisdoel zeker een rol. Ik ben nog lang niet overal geweest (een missie waarin ik hoogstwaarschijnlijk helaas nooit zal slagen), maar kan je op basis van de landen die ik al bezocht wel tips geven over waar je bij voorkeur wanneer naartoe gaat. Dus here you go: voor iedere maand de perfecte vakantiebestemming!

JANUARI

Het is nog steeds ijskoud, de indigestie van kerst en nieuw is amper verwerkt en het merendeel van de goede voornemens is na een week al gesneuveld. Nee, bij weinig mensen staat januari bovenaan in de rangschikking van favoriete maanden.

Oman is het ideale land om die winterblues te verjagen. Met een gemiddelde temperatuur van 25 graden is het er in januari heerlijk vertoeven. En aangezien je met de feestdagen al genoeg cavaatjes achterover hebt gekapt, heb je er geen problemen mee dat alcohol er moeilijk te verkrijgen is.

Zin gekregen om het nieuwe jaar in Oman in te zetten? Alle info vind je in deze blogpost.

FEBRUARI

Februari is de maand van de wintersportvakanties. Toch meer fan van de zon (can’t blame you)? Dan is Australië een prima idee. Daar is het namelijk hartje zomer. In februari loopt bovendien het piekseizoen ook op zijn laatste benen – de Australiërs gaan zelf in januari volop in eigen land op reis, maar de maand daarop is het voor de meesten back to work.

De perfecte periode voor je roadtrip down under? Februari dus! Een driedubbele portie inspiratie vind je hier, hier en hier.

MAART

Maart is zo’n beetje een overgangsmaand. De winter is nog niet helemaal vertrokken, maar je kunt de lente wel al van ver ruiken. Snuffel je liever van dicht aan dat heerlijke voorjaar? Dan moet je in Zuid-Europa zijn – Lissabon bijvoorbeeld. Deze Portugese hoofdstad leent zich perfect voor een citytripje.

(Nog) geen blogje over Lisboa waarnaar ik kan verwijzen, wél deze tips uit de losse pols: bezoek het klooster Mosteiro dos Jerònimos, de oude visserswijk Alfama en Sintra, ga eten en shoppen in voormalig fabrieksterrein en nu ultrahippe hotspot LX Factory en doe je tegoed aan die verrukkelijke pastéis de nata.

Ben je de winter nog niet beu én heb je een krapper vliegbudget? Dan is een citytripje naar het Hoge Noorden een aanrader. Tickets naar winterse bestemmingen zijn in maart nu eenmaal een pak goedkoper dan naar de zon. Wij maakten de vergelijking vorig jaar en het scheelde echt honderden euro’s.

Vandaar dat we in de krokusvakantie van 2022 uiteindelijk naar Kopenhagen trokken. En wat een goede keuze bleek dat te zijn! Hier lees je er alles over.

APRIL

Salaam aleikum, paasvakantie! Het Midden-Oosten is de go-to reisbestemming voor april. Het is er nog niet te warm, te druk of te duur.

Wereldwondertje bekijken, beetje dobberen in de Dode Zee, smullen van de eeuwenoude Arabische cultuur en keuken én alvast een kleurtje opdoen? Geen aprilvis in Jordanië: het kan er allemaal. In deze blogpost lees je wat je er nog meer kunt beleven.

MEI

Bali kan je in principe het hele jaar door bezoeken. Maar omdat regen nu eenmaal een behoorlijke spelbreker is (voor de sfeer en je vakantiefoto’s) ga je er toch liever niet in het natte seizoen heen. Mei daarentegen, de eerste maand van het Balinese droogseizoen, is perfect voor een reisje naar deze Indonesische parel.

Bijkomend pluspunt: in mei vermijd je ook nog de horden toeristen die je in juli en augustus wél voor de voeten lopen. Wat je zeker niet en net wel mag missen op Bali lees je hier.

Zoek je het liever niet te ver en profiteer je graag van de vele (hopelijk) zonnige verlengde meiweekends? Dan is een safari dicht bij huis in de Nederlandse Beekse Bergen een beestig goed idee. Blogje vind je hier.

JUNI

In juni eindigt de lente en begint de zomer. Ook in Canada. Het weer is er heerlijk, er zijn nog niet al te veel toeristen op pad én vliegtickets zijn opmerkelijk goedkoper dan in de zomervakantie. Waar wacht je nog op?!

Waarschijnlijk op wat tips over wat je er absoluut moet zien en doen. Wel ziehier: mijn blogpost over Canada is slechts één klik van je verwijderd. Nu heb je echt geen excuses meer.

JULI

De zomer is het perfecte seizoen om de unieke IJslandse natuurpracht te bewonderen: de temperaturen schommelen tussen de 15 en 20 graden, er valt weinig regen (al moet je ook een portie geluk hebben) en het is er maar vier uurtjes donker – op een dag kan je dus heel veel zien en doen.

En wees niet bang dat je omringd zult worden door veel te veel andere toeristen: IJsland is zodanig uitgestrekt dat je echt wel genoeg dat ‘alleen op de wereld-gevoel’ zult hebben. Zeker als je het rustigere maar zeker niet minder mooie oosten en noorden bezoekt.

Getriggerd door dit mythische eiland? Hier lees je er meer over.

AUGUSTUS

Altijd al naar zuidelijk Afrika willen trekken, maar schrikt het risico op malaria je wat af? Dat is begrijpelijk. Zeker als je met jonge kinderen reist, kan het een argument zijn om een rondreis door Afrika even uit te stellen.

Maar hakuna matata, want in onze zomermaanden is het er winter – lees: geen malariaseizoen. Je hoeft dus geen malariapillen te slikken – ’s morgens en ’s avonds lange mouwen dragen en muggenspray spuiten is voldoende. Namibië en/of Zuid-Afrika: here you come!

Bijkomend pluspunt: de Afrikaanse winter is meteen ook de beste periode voor safari’s. Door de afwezigheid van regen is er geen weelderige begroeiing en dus wel een betere zichtbaarheid. De dieren zoeken door het wat koelere en drogere klimaat ook minder vaak beschutting onder bomen of struiken. In augustus heb je dus grote kans om de big five te spotten.

SEPTEMBER

’t Is weer voorbij die mooie zomer. Maar niet overal. In Zuid-Europa kan je het zomergevoel nog wat langer rekken. Wat dacht je van Malta bijvoorbeeld? Dit eilandje in de Middellandse Zee is de perfecte plaats om nog even te ontkennen dat de herfst eraan zit te komen.

Ondanks zijn geringe omvang valt er op Malta ontzettend veel te beleven. Wat precies ontdek je hier.

OKTOBER

Ongelofelijk dat we tot oktober moeten wachten om mijn favoriete Europese vakantieland aan bod te laten komen, maar geduld loont: ciao Italia! In Italië is de hitte van de zomer nu ook voorbij, maar bij zo’n 20 graden is het er wel nog heerlijk slenteren (veel sneller zou ik je vanwege de levensgevaarlijke kasseien afraden) door de oh zo gezellige steegjes.

Een oktobertripje naar het land van pizza, pasta en vooral wijn is een uitstekend idee. En je hebt maar te kiezen uit de vele prachtige steden die de laars van Europa rijk is: Rome, Napels, Lucca, Pisa, Firenze, Siena … Yep, je bent in ieder geval voor een paar jaar zoet.

NOVEMBER

Wij trokken ooit in augustus naar Cuba en hebben er serieus gezweet. Niet van de stress, want alles en iedereen is er lekker chill, maar gewoon omdat het er zo heet was. Vooral Havana was een beproeving.

Zin in Caraïbische vibes maar minder in vijf keer per dag van T-shirt te wisselen? Ga dan in november naar Cuba. De temperaturen zijn er veel aangenamer dan in de zomer en je hebt dan ook het minste kans op regen en orkanen. Hier lees je welke plekjes op Cuba de moeite waard zijn om te bezoeken.

DECEMBER

December is cadeautjesmaand. Het perfecte excuus dus om jezelf op een reisje te trakteren. Laat, vooraleer je binnenkort weer heel plichtsbewust je goede voornemens nastreeft, nog eens alle remmen los. En hoe kan je dat beter doen dan je de longen uit je lijf te schreeuwen op zotte rollercoasters?

In Universal Studios in Orlando worden al je pretparkfantasieën werkelijkheid. Ik ging er voor mijn dertigste verjaardag heen op girlstrip met twee vriendinnen en het was simpelweg awesome. Fans van de bekendste tovenaar aller tijden komen er al helemaal aan hun trekken, want je vindt er ook The Wizarding World of Harry Potter.

Koop jezelf een heerlijke Butterbeer van Madam Rosmerta in the Three Broomsticks en klink op een geslaagd reisjaar. En begin alvast te dromen over waar je bezem je volgend jaar naartoe zal vliegen.

Cheers!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s