Op citytrip met het gezin in kindvriendelijk Kopenhagen

Citytrippen en kinderen, geen evidente combo? Na een bezoek aan Kopenhagen met je kroost denk je hier gegarandeerd anders over. De Deense hoofdstad barst van de kindvriendelijke activiteiten en leent zich perfect voor een gezinsreisje. Ik vertel je hier waarom.


Scandinavië en kinderen – het is een match made in heaven. Dat ondervonden we al in Zweden en IJsland, ook al waren we toen nog kinderloos. Maar Kopenhagen, en ik vermoed bij uitbreiding heel Denemarken, moet niet onderdoen op de kindvriendelijkheidsladder. Om maar een paar voorbeelden te noemen: brede, effen voetpaden waar je buggy blij van wordt en kinderstoelen overal waar je komt. Om die laatste hoef je trouwens niet eens zelf te vragen – nog voor je een blik hebt kunnen werpen op de menukaart en bijbehorende prijzen (spoiler: het gaat van duur tot stinkend duur), staat er al een stoel voor je mini aan je tafel te blinken.

Laat er geen twijfel over bestaan: in Kopenhagen zijn kinderen meer dan welkom. Meer nog: ze lijken een evidentie. Het is dan ook geen verrassing dat het merendeel van de activiteiten in de Deense hoofdstad perfect is afgestemd op die kleine børn. Het Deense woord voor ‘kids’ dus – uit te spreken alsof je een hete aardappel in je keel hebt. En vooral niet articuleren.

Kindvriendelijke activiteit #1 – Pretpark Tivoli

Een pretpark midden in de stad? Daarvoor moet je in Kopenhagen zijn. Tivoli is een van de oudste attractieparken ter wereld en wat ons betreft ook een van de meest sfeervolle: ’s avonds wordt het verlicht met duizenden oldschool lampjes. Ja, die Denen en hun hygge – kosten noch moeite worden ervoor gespaard.

Helaas konden wij het pretpark alleen van buitenaf bewonderen, want het was gesloten voor renovatie. Maar goed, dat is dan meteen een reden om nog eens terug te gaan, toch?

Kindvriendelijke activiteit #2 – Fietstocht door de stad

Hoewel onze buggy aan een revival bezig is, heeft zoonlief het na lang stilzitten wel gehad. Meecruisen op een stalen ros daarentegen vindt hij geweldig. En laat Kopenhagen nu net ’s werelds meest fietsvriendelijke stad zijn. Fiets op en gaan dus!

Extra pluspunt: op twee wielen zie je veel meer van de stad in een relatief korte tijd én kan je je al eens wat verder wagen (want die Kleine Zeemeermin bijvoorbeeld koos ervoor om redelijk uit de smete aan te spoelen). Vandaar ook de beslissing om op de eerste dag meteen al fietsen te huren en ons zo te verplaatsen. Na het nemen van die derde appelflap bij het ontbijt, beste besluit in dagen.

Op de heerlijk ruime fietspaden wordt stevig doorgetrapt, maar van roekeloos rijgedrag is er hoegenaamd geen sprake. Fietsen in Kopenhagen is op en top comfortabel en veilig. En (ook buiten de Deense hoofdstad for that matter) goed voor de poep!

In de stad zelf vind je tal van fietsverhuurders. Via ons hotel mochten we zelfs gratis fietsen gebruiken. Vragen om een kinderzitje en -helm is hier trouwens ook eerder vanzelfsprekend dan ‘lastig doen’. Integendeel, de man aan de balie voelde zich haast schuldig dat hij ‘slechts’ twee modellen aan mijn zoon kon presenteren. Terwijl het hem bitter weinig kan schelen wat hij op zijn hoofd gezet krijgt. Al was de keuze tussen de blauw-witte of roze bloemetjeshelm vrij snel gemaakt.

Kindvriendelijke activiteit #3 – Wissel van de wacht bij Amalienborg

Passeer tijdens je fietstocht zeker aan Amalienborg, het winterverblijf van de Deense koninklijke familie, en bij voorkeur om 12.00 uur ’s middags. Want dan komen de bewakers vanaf het al even prachtige kasteel Rosenborg afgemarcheerd om er de wacht van hun collega’s over te nemen.

Mijn kennis over het Deense koningshuis is vrij beperkt, maar als je Amalienborg bekijkt dan kan je niet anders dan denken dat die hoogheden allemaal minstens zes afstammelingen hebben gebaard. In dit ‘royale’ familieoptrekje is er namelijk plaats genoeg: niet minder dan vier paleizen omringen het achthoekige plein. Op zich al de moeite om te aanschouwen, maar als je jouw kleine prins of prinses écht onder de indruk wilt zien, pik je dus de wissel van de wacht mee.

Kindvriendelijke activiteit #4 – Dierentuin op zijn Deens

Een dierentuin is altijd een hit. Niet alleen bij die kleine aapjes, maar ook bij mama en papa. De Zoologisk Have København (daar is die patat in de keel weer) hoort dan ook zeker op je lijstje van must-sees in Kopenhagen.

De dierentuin ligt ietwat buiten de stad, maar met de metro geraak je er vlotjes. Neem de rode lijn M3 en stap uit aan de halte Fredriksberg Allé. Vanaf daar is het nog zo’n anderhalve kilometer stappen naar de ingang van het Deense dierenparadijs – een wandeling die keihard de moeite is want je doorkruist het schitterende park Fredriksberg Have inclusief Frederiksberg Slot, imposant paleis nummer 3. I know, van een betonstop duidelijk geen sprake bij die Deense royals.

Op zoek naar nog meer dierenplezier? Het nationale aquarium Den Blå Planet schijnt ook de moeite te zijn.

Kindvriendelijke activiteit #5 – Bootje varen

De titel ‘Venetië van het Noorden’ wordt door verschillende Europese steden geclaimd. Ook Kopenhagen dingt mee naar dit welluidende epitheton. En terecht, want een boottochtje op de stadswateren is een hele belevenis, ook en zeker voor kinderen.

Met de fiets krijg je een goed overzicht van de stad, maar vanop het water evenzeer. Je vaart langs alle bezienswaardigheden, zoals de bibliotheek, de beurs, het operagebouw en de Kleine Zeemeermin. Enfin, van die laatste zie je enkel haar derrière, aangezien je er met de boot uiteraard langs achter aan passeert. Maar het mag gezegd: de wereldberoemde sirene is gezegend met een mooie, strakke poep. Moet nochtans niet makkelijk zijn om te fietsen met die vinnen.

Inschepen voor zo’n canal tour kan op verschillende plaatsen in de stad en bij diverse aanbieders, maar in Nyhavn heb je de meeste opties. Daar moet je trouwens sowieso naartoe. Want deze prachtige haven met zijn kleurrijke bars, cafés en restaurants is een en al sfeer. Hygge in een straatje als het ware.

Andere must-do’s in Kopenhagen

Met de bovenstaande activiteiten kan je al een paar dagen vullen. Maar de Deense hoofdstad heeft nog heel wat meer voor jou en je reisgezelschap in petto.

Ontdek vrijstad Christiana met zijn typische muurschilderingen (en kenmerkende wietgeur), het imposante stadhuis op de Rådhuspladsen, de binnenkant van paleis Christiansborg, de bibliotheek die oud en nieuw met elkaar verenigt, Assistens Kirkegård waar Hans Christian Andersen en Søren Kierkegaard begraven liggen en de food courts Torvehallerne en Reffen.

Probeer in die laatste twee zeker smørrebrød, de Deense gepimpte versie van onze klassieke stuutjes. Wel best eerst even die hete aardappel uit je keel halen.


Kopenhagen – Praktisch

  • Verschillende luchtvaartmaatschappijen vliegen naar Kopenhagen, zowel vanuit Brussel als Charleroi. In anderhalf uur sta je op Deense bodem.
  • De luchthaven Kastrup bevindt zich een dikke 10 kilometer van het stadscentrum. Hier geraak je het best met de Öresundståg, de trein die je in 13 minuten tot in het centraal station brengt. Ook met de metro ben je vlot in het centrum.
  • Verplaatsingen in de stad zelf doe je met de metro, de bus, met de fiets of te voet. Wij hebben geen enkele keer een taxi genomen. Die zijn trouwens ook niet echt frequent aanwezig in het Kopenhaagse straatbeeld.
  • Wij sliepen in het Absalon Hotel, een van de vele gezinsvriendelijke hotels die Kopenhagen rijk is.
  • In Denemarken betaal je niet met euro’s, maar met kronen (1 DKK = 0,13 EUR). Enfin, virtuele dan toch, want contant geld is hier een zeldzaam goed. Alles en overal wordt met de kaart betaald. Fysieke kronen hebben we niet in onze behandschoende handen gehad.

Zin in nog meer beelden van onze trip in Kopenhagen? Op zoek naar inspiratie voor je volgende reis of gezinsuitstap? Passeer eens langs mijn Instagrampagina!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s