Op safari in Nederland: welkom in de Beekse Bergen

Oog in oog staan met cheeta’s vanuit je eigen wagen en overnachten naast de leeuwen? Nee, je hoeft er niet per se voor naar Afrika. Het kan ook allemaal in de Beekse Bergen. Wij bezochten dit safaripark net over de Belgische grens en vonden het er beestig plezant. Ook wel zin in een safari dicht bij huis? In deze blogpost vertel ik je alles wat je moet weten over de Beekse Bergen in Hilvarenbeek.

Beekse Bergen met kinderen: safari’s

De Beekse Bergen is in de eerste plaats een park met dieren. Maar noem het niet zomaar een ‘dierentuin’. Want hier kom je up close & personal met al die beestjes in plaats van ze te bewonderen vanachter een hek. Je kunt het misschien nog niet helemaal vergelijken met game drives in Kenia of Zuid-Afrika, waar je de dieren echt in hun natuurlijke habitat ziet, maar het komt toch aardig in de buurt.

Optie 1: autosafari

Wij begonnen ons bezoek met een autosafari. Ideaal om meteen al veel dieren te spotten én een goed overzicht van het park te krijgen. En in alle eerlijkheid: het was aan het regenen, dus bleven we liever in onze lekker warme wagen zitten in plaats van met paraplu’s en regenjassen te staan sukkelen.

Belangrijk: tijdens de autosafari moet je in je auto blijven zitten en mag je niet uitstappen. Nogal logisch zou je denken, maar voor sommigen is dit blijkbaar niet zo vanzelfsprekend. Kijk maar eens naar dit filmpje (vooral naar het einde!). Geen katjes om zonder handschoenen aan te pakken, die cheeta’s.

Optie 2: wandelsafari

De autosafari is een hele belevenis, maar je komt wel niet langs alle dieren. Om o.a. de olifanten, hyena’s en luipaarden te spotten, moet je te voet op pad. Dit gedeelte voelt misschien iets meer als een dierentuinbezoek aan, maar vervelen doet het niet!

Optie 3: bootsafari

Tijdens deze rondvaart van een halfuur zie je de dieren vanop het water. Op de boot is ook een ranger aanwezig, die je van de nodige uitleg voorziet. De boot vaart tussen de twee uiterste punten van het park: het Kongoplein en het Safariplein, en je kunt ook op beide plaatsen inschepen.

Belangrijk: na aankomst moet je de boot verlaten, dus je vaart niet terug naar je vertrekpunt. Een nadeel, zou je denken, maar dat is het niet: het geeft je de kans om meteen daarna aan de wandelsafari te beginnen. Zo eindig je uiteindelijk op de plek waar je op de boot bent gestapt en is de cirkel letterlijk rond.

Optie 4: bussafari

De bussafari lieten wij aan ons voorbijgaan, omdat die grotendeels dezelfde route volgt als de autosafari. Het enige verschil is dat je live uitleg krijgt bij de dieren die je ziet.

Op de website van de Beekse Bergen vind je een heel duidelijk overzicht van de verschillende safariopties.

Beekse Bergen met kinderen: Speelland

Naast de vele safarimogelijkheden valt er in de Beekse Bergen nog heel wat meer te beleven. Zo is er ook Speelland, het kinderparadijs in openlucht met verschillende speeltuinen, bootjes, trampolines, een zebratreintje en nog heel wat ander peuter- en kleutervermaak.

Speelland grenst aan het Victoriameer – niet dat in Afrika, maar de waterplas in de Beekse Bergen – en heeft ook een klein strandje waar je ’s zomers even tot rust kunt komen terwijl de kindjes zich verder uitleven op de aanpalende speeltuin. Zwemmen in het Victoriameer (again, dat van de Beekse Bergen) is toegestaan, maar daarvoor was het tijdens ons bezoek nog nét iets te koud.

Voor meer informatie en een plattegrond van Speelland klik je hier.

Beekse Bergen met kinderen: Maji Springs

Maar niet getreurd, want voor een verfrissende duik konden we ook terecht in Maji Springs, het overdekte en verwarmde zwembad.

Verwacht je niet aan een subtropisch zwemparadijs à la Center Parcs, maar voor een paar uurtjes zwemplezier volstaat het zeker. Er is een waterspeeltuin waar de kleintjes zich kunnen uitleven en ook een groter bad om lekker in te plonzen.

Meer over Maji Springs lees je hier.

Beekse Bergen met kinderen: logeren

Alle facetten van de Beekse Bergen verkennen, is onmogelijk in één dag. Vandaar ook dat je er best gewoon blijft overnachten. Dat kan in het vakantiepark, op de camping of in het Safari Resort. Wij kozen voor het laatste. Een superervaring, want je slaapt letterlijk tussen de wilde dieren! En hiermee bedoel ik niet je ontembare kleine aapjes of tijger van een partner, maar giraffen, leeuwen en zebra’s.

De prachtig ingerichte lodges en het ruime terras hebben een zalige, Afrikaanse vibe. Je begint er spontaan ‘hakuna matata’ te neuriën.

Als je in het Safari Resort verblijft, heb je ook toegang tot Karibu Town, het bruisende centrum van het resort. Hier vind je de receptie, een kleine shop, een bowling, het zwembad Maji Springs en het Ranger Basecamp. Dé place to be voor je kleine avonturiers. Er is een binnenspeeltuig, hier worden activiteiten georganiseerd (knutselen, minidisco) en je kunt er luisteren naar de wildste verhalen van rangers Robin en Renée.

Dit olijke duo bracht ons trouwens een persoonlijk bezoekje aan onze lodge. Een leuke verrassing die wordt voorzien voor bloggers die in het resort komen logeren. Asante sana, Beekse Bergen!

Meer weten over de overnachtingsmogelijkheden en soorten lodges in de Beekse Bergen? Hier moet je zijn.

Beekse Bergen met kinderen: eten en drinken

Aan horecagelegenheden geen gebrek in de Beekse Bergen. In het Safaripark en Speelland heb je verschillende plekjes waar je kunt lunchen of iets drinken. Restaurant Moto in het Safari Resort is dan weer gericht op het diner. Het heeft een verwarmd terras (uiteraard ook met zicht op de dieren) en een grote speeltuin. Ideaal dus om na een dag vol avontuur van een lekkere maaltijd te genieten. Wel niet vergeten te reserveren, want het zit elke avond goed vol!

Je hoeft natuurlijk niet in het resort te eten. Zo gingen wij de tweede avond naar Tilburg, op zo’n 10 minuten rijden. Restaurants genoeg daar, en ook een leuke stad om even door te flaneren.

Voor leuke adresjes in Tilburg verwijs ik je door naar Tripadvisor. Een overzicht van de restaurants in de Beekse Bergen vind je hier.

Beekse Bergen op je smartphone: appsolute must

Laat het, naast het feit dat ik fan ben van woordspelletjes, duidelijk zijn: de Beekse Bergen is ons enorm bevallen. En de uiterst gebruiksvriendelijke Beekse Bergen App heeft daar zeker toe bijgedragen. Want je kunt er alles mee: openingsuren checken, plattegronden downloaden, reserveren in het restaurant Moto en zelfs een ontbijtpakket samenstellen en laten klaarzetten.

In de app vind je ook een audiotour, die je tijdens de autosafari kunt opzetten. Zo krijg je uitleg bij de dieren die je ziet. Hartstikke leuk!

De app downloaden kan hier.

Dus … wou je altijd al eens op safari maar is Afrika jou net iets te ver? Ben je op zoek naar een leuk alternatief voor de gekende vakantieparken als Center Parcs of Roompot? Of even genoeg ‘gewone’ dierentuinen gezien?

Jambo, Beekse Bergen!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s