Vakantie boeken: via een reisbureau of zelf?

Als je vroeger op reis wilde, was het simpel. Je ging langs bij het lokale reisbureau, pikte er een paar brochures op en koos je bestemming. Dan nog even terug om definitief te boeken, en klaar. Intussen is het ook gebruikelijk om zelf je vakantie te plannen, zonder tussenpersonen als touroperators of reisagentschappen. Is de ene optie beter dan de andere? En wat zijn de voor- en nadelen van beide? Ik zet het allemaal even voor je op een rij.

De voordelen van een reisbureau


Tijdswinst

Time is money, baby! Zelf een reis boeken, kan je soms wel best wat geld besparen. Maar het kost je wel iets anders: tijd. Als ik voor ons eigen gezin touroperator speel, ben ik daar weken, misschien wel maanden, mee bezig. Route uitstippelen, vluchten zoeken, auto huren, accommodaties vergelijken … Je bent er wel een paar avonden en weekendjes zoet mee.

Een reisbureau fikst alles in jouw plaats. Dat levert dus een serieuze tijdswinst op. Zo deden wij voor onze laatste reis naar Oman een beroep op Best of Travel. Zij werkten een voorstel op maat uit en regelden onze hele vakantie. En dat was eigenlijk ook wel eens leuk na de afgelopen jaren, waarin ik heel wat tijd achter mijn laptop doorbracht met zoeken, boeken (en ja, ook vloeken).

Geen keuzestress

Het reisaanbod is groot en de boekingsplatformen zijn talrijk. En waar begin je überhaupt je zoektocht naar de beste vlucht en een leuk hotel dat bij jouw reisstijl past? Ja, het is soms moeilijk om het bos door de bomen van de online jungle te zien. Keuzestress heet dat dan.

Een reisbureau biedt redding. Je stapt er binnen en zegt heel duidelijk wat je wilt, in welke periode en in welk(e) land(en). Dan weten zij heel precies waar je naar op zoek bent en hoef je zelf geen honderden hotels te bekijken die je toch niet uit elkaar kunt houden. Vluchten worden voor jou gezocht en ook vervoer wordt geregeld. Geen aanbieders vergelijken, geen reviews nalezen … gewoon uitkijken naar die topreis.

Zekerheid en persoonlijk contact

Vakantie is bedoeld om te genieten, niet om je zorgen te maken. Lopen stressen over gemiste vluchten, dubbele boekingen of (nieuw in het rijtje) plots gewijzigde coronamaatregelen is nu niet echt wat je een relaxed verlof zou noemen. Dat is meteen ook een van de voordelen van een reisbureau: je hebt de zekerheid dat als er iets mis gaat, je niet zelf alle brandjes moet gaan blussen.

Zo zat het ons bij ons vertrek naar Kenia in 2014 bijvoorbeeld niet mee, want we kregen niet minder dan 8 uur vertraging cadeau. Gelukkig was één telefoontje naar Eveline van Best of Travel voldoende, want zij regelde alle nodige aanpassingen voor onze luchthaventransfer, hotelovernachting en eerste safari. Op zo’n momenten ben je wel blij dat je er niet alleen voor staat en dat het enige waar je je zorgen over moet maken is waarmee je die extra tijd in de luchthaven zult doden.

Daarnaast kan je in een reisbureau ook rekenen op persoonlijk advies en concrete tips. De reisagenten die er werken, zijn namelijk vaak al op jouw bestemming geweest en weten heel goed wat je wel of net niet moet zien. Ze kennen ook bijzondere plekjes om te overnachten of lekkere authentieke restaurantjes. Een Lonely Planet in levenden lijve, vol insider tips, als het ware!

De voordelen van zelf zoeken & boeken


❤ Vrijheid & voldoening

Ken je het Duitse woord ‘Vorfreude’? Het verwijst naar het intense plezier dat je beleeft aan iets wat nog moet gebeuren. Dat gevoel krijg ik bij het uitwerken van een aankomende reis. Helemaal van nul beginnen, speciale plekjes ontdekken en uiteindelijk een schitterende vakantie samenstellen – dat gevoel van ultieme vrijheid in het vormgeven van je avontuur geeft een kick.

Reis plannen zelf bestemming

Ik ben echt trots als ik een volledige rondreis weet samen te stellen, waarbij alles mooi op elkaar is afgestemd en vlot verloopt. Dat geeft enorm veel voldoening. Als mijn wederhelft me na een geslaagde vakantie complimenteert met mijn organisatieskills, dan glim ik wel een beetje van trots. Combineer dat met die sun-kissed glow van op reis en je snapt wel dat ik dagen na onze terugkeer nog loop te stralen.

Prijskaartje

Wanneer je zelf je reis organiseert, kom je doorgaans goedkoper uit. Je elimineert namelijk een belangrijke tussenpersoon: de touroperator. Als je goed zoekt naar speciale aanbiedingen, promo’s en interessante vliegdeals kan je echt wel een pak besparen.

Maar dat is niet noodzakelijk altijd zo. Want doordat reisbureaus afspraken maken met hotels, gidsen, lokale agenten etc. kunnen ze soms lagere prijzen bedingen, waardoor je zo uiteindelijk goedkoper af bent dan dat je alles zelf gaat boeken. Jezelf informeren en vergelijken is de boodschap!

Conclusie: geen of-ofverhaal

Of je zelf je reis uitwerkt of toch liever een reisbureau inschakelt, hangt van verschillende factoren af. Blijf je op één plek of ga je rondreizen, weet je zelf al iets af van de streek of niet, heb je überhaupt tijd en zin om je hele vakantie zelf te plannen? Het zijn stuk voor stuk vragen die je jezelf best even stelt.

Iedere reis is anders. Al dan niet kiezen voor een reisbureau is geen vaststaand of-ofverhaal. Voor mij persoonlijk gaat niets boven zelf een reis uitwerken, maar je doet het niet in een paar uur. Ik vind het soms interessanter en rationeler om het hele proces uit handen te geven, zoals we deden voor onze laatste reis naar Oman.

Een reis uitwerken vraagt dus heel wat tijd en opzoekwerk. Als je dit niet ziet zitten, dan is het heel simpel: schakel gewoon een reisbureau in.

❤ ❤ ❤ voor Best of Travel uit Roeselare

Je zag de naam al een paar keer op deze blog passeren: Best of Travel uit Roeselare. Nee, ik heb er geen aandelen in, noch heb ik een sponsordeal lopen. Ik ben gewoon grote fan van dit reisbureau op een boogscheut van mijn voordeur. Niet alleen omdat ze al twee prachtige reizen voor ons uitwerkten, maar ook omdat ze ook heel erg inzetten op ‘ontzorgen’.

Informatie over verplichte vaccinaties, een overzicht van de inreisvoorwaarden en lokale coronamaatregelen, aanvragen van een visum … You name it, Best of Travel took care of it. Eigenlijk moesten we ons van niets aantrekken. Behalve dan misschien de inhoud van onze koffer.

Op zoek naar een jong, hip en gespecialiseerd reisbureau om je volgende reisverhaal mee te helpen schrijven? Ga dan eens langs bij Best of Travel. En maak achteraf gerust een omwegje langs mijn casa om te vertellen hoe het is meegevallen!

Best of Travel
Koestraat 187
8800 Roeselare
http://www.bestoftravel.be

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s