Hierop moet je letten als je een huurauto boekt

Cruisen door het glooiende Toscaanse landschap, langs de ruige kustlijn van IJsland of in de Afrikaanse safariparken – op vakantie is dit het ultieme gevoel van vrijheid. Maar hoe pak je dat nu aan, een wagen huren in het buitenland? Wat zijn de valkuilen en waarop moet je letten? Dankzij de tips & tricks in deze blogpost loopt alles op wieltjes!

Tip 1 – Vergelijk en boek op tijd

Hoe langer je wacht met boeken, hoe duurder de auto. Vraag en aanbod, weet je wel. Boek dus zo snel mogelijk, maar … wel niet halsoverkop! Neem de tijd om de verschillende aanbieders te vergelijken. Dat kan je makkelijk via de website van Rental Cars. Gewoon je bestemming en data ingeven, en de site zoekt de beste deals voor je op.

Kijk goed de condities van ieder verhuurbedrijf na. Sommige leggen bijvoorbeeld een maximumaantal kilometers op – een serieuze domper op die vrijheid. Ook de annulatievoorwaarden kunnen wel eens verschillen.

Met een degelijke voorbereiding vermijd je dat onaangename verrassingen je pad kruisen. Laat dat kruisen maar aan de lokale fauna over.

Tip 2 – Wees slim

Niet dat ik twijfel aan je intelligentie, maar het loont om goed na te denken van wanneer tot wanneer je de huurauto écht nodig hebt. Misschien blijf je de eerste dagen wel ter plaatse om wat te acclimatiseren na een lange vlucht? Of eindig je je reis met een citytrip in de stad van waaruit je uiteindelijk naar huis vliegt? Dan doe je het meeste te voet of met het openbaar vervoer en heb je eigenlijk geen auto meer nodig.

Malta auto huren

Ook niet onbelangrijk: een extra uur huren telt meestal mee als een volledige dag. Pik je de auto de ene dag op om 12.00 uur? Lever hem dan op het einde van de huurperiode niet na 12.00 uur in, want dan betaal je gemakkelijk een hele dag. Dat zou dus wel een heel duur uurtje zijn!

Tip 3 – Denk voor je extra’s bijboekt

Bijna alle verhuurmaatschappijen bieden optionele extra’s zoals een kinderzitje, gps etc. aan. Overweeg voor jezelf of je die nodig hebt. Als je baby nog in de maxi cosi zit, mag die (de maxi cosi welteverstaan) gewoon mee in het ruim. Gratis autostoel, check! Ook voor oudere kinderen hoef je niet noodzakelijk een (vaak dure) zitverhoger bij te huren – neem gewoon een opblaasbare zoals deze mee!

Een gps huurden wij nog nooit. Want op vakantie toont maps.me ons steevast de weg. In deze gratis navigatie-app kan je voor vertrek je route ingeven en je stopplaatsen markeren. Handig!

Tip 4 – Houd je kredietkaart klaar

De meeste autoverhuurbedrijven eisen dat je een kredietkaart hebt. Op zich geen probleem, maar let goed op: de kredietkaart waarmee je betaalt moet op de naam van de hoofdbestuurder staan. En ja, Hertz & co zijn daar behoorlijk streng in. Wij stonden mooi te blinken in Johannesburg toen bleek dat we deze toch wel rookie mistake gemaakt hadden. Een dikke twee uur en een smak Zuid-Afrikaanse rand later was het gelukkig wel gefikst. Maar het was dus wel perfect te vermijden geweest.

Ook in de categorie pijnlijke beginnersfouten: vergeet niet de limiet van je kredietkaart op te trekken. Als ik me niet vergis, staat die standaard op 2.500 euro, maar dat is krap. Want naast het geld voor de huurwagen wordt ook nog eens waarborg op je kaart geblokkeerd tot je de auto netjes terug aflevert. Bel dus even naar de bank voor je vertrekt om je limiet te verhogen.

Reis je buiten Europa? Dubbelcheck dan meteen even of je kaart geactiveerd is voor gebruik in het werelddeel waar je naartoe reist. Want ook dat moet je soms even wijzigen.

Tip 5 – Speel even paparazzi

De kans dat je huurauto is gezegend met hier en daar een bluts of een schram, is reëel. Tenzij je een autofreak bent is dat niet erg natuurlijk, maar goed vooraf goed controleren is wel de boodschap. Maak foto’s en filmpjes van de wagen bij het ophalen. Kan handig zijn, mocht er bij het inleveren discussie over eventuele schade ontstaan.

Ook nog dit

🛑 De goedkoopste optie is niet altijd de beste. Wees op je hoede voor verborgen extra’s waarvoor je moet betalen.

🛑 Stel jezelf de vraag wat je precies nodig hebt. Trek je door de safariparken in Afrika of reis je naar de Autralische outback? Dan is een 4×4 misschien wel het overwegen waard. Maar dat is niet altijd het geval. In Malta of Italië bijvoorbeeld ben je beter af met een compacte personenwagen.

🛑 Beter voorkomen dan genezen – een motto dat ook voor huurauto’s opgaat. De kans is natuurlijk klein dat er iets gebeurt, maar het is toch een grote geruststelling als je weet dat je goed verzekerd bent. Check dus zeker het eigen risico in geval van schade aan je huurauto, en neem eventuele extra verzekeringen om optimaal gedekt te zijn.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s