24 uur in Ieper spendeer je zo

Voor een op en top vakantiegevoel hoef je echt niet ver weg te reizen. Dat ondervonden wij nog maar eens begin januari. We trokken naar Ieper, de Vredesstad op amper een halfuur rijden van onze deur maar met een toch compleet andere vibe dan we hier gewoon zijn. In dit kloppende hart van de Westhoek is er heel wat te doen en te zien – zowel oorlogs- als niet-oorlogsgerelateerd. Benieuwd hoe ons etmaal in Ieper eruitzag? Gewoon deze blog lezen, enni!

12.00 uur: Lunch in Dépot

Dépot in Ieper is veel meer dan ‘gewoon’ een restaurant. Ja, je kunt er eten (en hoe!) maar shoppen behoort eveneens tot de mogelijkheden. Alles is er namelijk te koop – van de decoratie aan de muur, de planten rond de toog tot de stoel waarop je zit. Alleen het personeel laat zich niet meenemen naar huis. Spijtig, want die Dries Delanote, de vaste tomatenleverancier van Dépot, is wel een serieuze eyecatcher.

Deze groene jongen kan je dus helaas niet op zijn mooie kopje tikken, maar gelukkig staat er nog genoeg ander lekkers op de kaart. En al zeker veggies komen hier aan hun trekken. Ik ging voor de risotto met de bospaddenstoelen, maar kom zeker nog eens terug om de andere gerechtjes uit te proberen.

Dépot Ieper
Menenstraat 18
Open van 10.00 tot 22.00 uur. Gesloten op zondag.
www.depotieper.be

13.30 uur: Terug in de tijd in het Merghelynck Museum

Wie Ieper en musea zegt, zegt Flanders Fields. Zeker een aanrader mocht je dit oorlogsmuseum in de Lakenhallen nog niet hebben bezocht, maar wij gingen er een aantal jaar geleden heen. Op zoek naar iets anders cultureels dus, en dat vonden we in het Merghelynck Museum. Al wandelend door de verschillende kamers van dit statige herenhuis krijg je een idee van hoe de adel in de 18e eeuw woonde en leefde.

Het Merghelynck Museum is perfect te doen met kinderen (helaas wel niet met buggy). Het is er niet al te groot, dus in een uurtje ben je rond. In vakantieperiodes wordt er ook vaak een kinderparcours met minizoektocht ingericht en kunnen kleine jonkheren en -vrouwen op zondag zelfs deelnemen aan een lakei-opleiding. Dan kunnen ze misschien eindelijk eens hun ouders bedienen in plaats van altijd andersom?!

Merghelynck Museum
Merghelynckstraat 2
Open op de 1e en 3e zondag (met gids) van april tot half november.
Toegang is € 3,50 per persoon. Kinderen tot 7 jaar gratis. 
www.merghelynckmuseum.be

15.00 uur: Koffiepauze op de markt van Ieper

Even uitrusten en bijtanken (energie/koffie/warmte) is geen overbodige luxe. En daar mag voor ons als rasechte zoetemondjes wel iets lekkers bij. Gelegenheid genoeg om je inwendige mens te versterken op de prachtige Ieperse markt, waar je de ene tearoom na de andere aantreft. Het aanbod is al even rijkelijk als de suiker op mijn zoon zijn pannenkoek.

15.30 uur: Nutteloze Bordenwandeling door het stadscentrum

Geef toe, voor de naam alleen al zou je deze wandeling willen proberen. De Nutteloze Bordenwandeling werd in december 2021 (fonkelnieuw dus!) in het leven geroepen en is precies wat je zou denken dat het is: een wandelparcours dat je langs verschillende, in principe nietszeggende bordjes kriskras meeneemt door de stad.

Nutteloos zou ik de miniplakaatjes echter niet noemen, want ze maken je keer op keer aan het lachen. En lachen is gezond, toch! Ah ja oeps, dat is dan net wel een nutteloos weetje zeker?!

Leuk om de stad met nog maar eens een andere insteek te leren kennen en aan de hand van het kaartje naar de bordjes te speuren! Want die zijn niet allemaal zo gemakkelijk te vinden. Zo slaagden we er, ondanks gedegen zoekwerk, bijvoorbeeld niet in om de kleine fucker in de Stuersstraat te spotten. Misschien heb jij meer geluk?

Nutteloze Bordenwandeling
Wandelroute van 5 km door Ieper centrum.
www.toerismeieper.be/nutteloos

17.30 uur: Inchecken, apéro en diner

Ondanks het feit dat we amper 25 km van Ieper wonen en dus perfect op en af kunnen rijden, blijven we er toch overnachten. Full experience en zo. Meer bepaald in Juliette’s, een rustig maar centraal gelegen B&B.

Na onze wandeling warmen we even op in de kamer vooraleer we ons weer naar buiten begeven om er, voor te verandering, onze innerlijke bourgondiër tevreden te stellen. We kiezen, uit praktische overwegingen (dicht bij de Menenpoort voor straks), voor Vivaldi op de Grote Markt. We wilden eigenlijk naar de Fonderie, een brasserie die ons meermaals aangeraden werd, maar die bleek niet open te zijn. Dus mocht jij er wel ooit geraken, laat me vooral weten hoe het was!

Restaurants Ieper vlees

Vivaldi
Grote Markt 19-21
Open van 11.00 tot 22.00 uur. Maandag gesloten.
www.restaurant-vivaldi.be

De Fonderie
Polenlaan 3
Open voor lunch en diner. Zondag en maandag gesloten.
www.defonderie.be

20.00 uur: Last Post

Volgens mijn wederhelft is het een schande dat ik nog nooit de Last Post zag. Maar dit is mijn kans om het recht te zetten. Ondanks het gure weer staan een heleboel toeschouwers te wachten als we iets voor acht bij de Menenpoort aankomen. Hier weerklinken iedere avond, zonder uitzondering, de klaroenen voor de vele soldaten die in de Eerste Wereldoorlog het leven lieten.

Een kippenvelmoment is het, en daar hebben de regen en de kou weinig tot niets mee te maken. Het is er oorverdovend stil. Er zijn nochtans behoorlijk wat kindjes aanwezig, maar ook die geven geen kik. Ook mijn anders lawaaierige spring-in-‘t-veld niet. Misschien zijn ze intussen allemaal numb door de barre temperaturen of begint de vermoeidheid toe te slaan. Hoe dan ook, ze geven deze ceremonie de waardigheid die ze verdient.

De Last Post
Onder de Menenpoort
Iedere dag stipt om 20.00 uur, ongeacht het weer.
Gratis. Wel even CST laten scannen.
www.toerismeieper.be/lastpost

09.30 uur: Ochtendwandeling langs de Vestingroute

Na een lekker ontbijt in de B&B is het ’s anderendaags tijd voor wandeling nummer twee. Niet langs nutteloze bordjes dit keer, maar op de eeuwenoude vesten rond de binnenstad. De regen heeft plaats geruimd voor een zalig winterzonnetje, maar fris is het nog altijd. We stappen ons warm – al verkiest onze kleine citytripper nog vaak het gemak van de kinderwagen. Dit beantwoordt meteen de vraag of het wandelpad buggyproof is. Bajoat!

De wandeling is niet moeilijk. Verloren lopen is, zelfs voor oriëntatiegevoellozen zoals ik, zo goed als uitgesloten. Toch loont het om dit plannetje te downloaden, want je vindt er telkens wat uitleg bij de verschillende punten. Ontdek de kazematten, de Rijselpoort,  het idyllische Ramparts Cemetery en een complex geheel aan bastions, cavaliers en grachten. En vergeet vooral niet om te genieten van al dat moois.

Vestingroute
Wandelroute van 4,5 km op de vesten rond het centrum van Ieper.
www.toerismeieper.be/vestingroute

12.00 uur: Lunch op/in Pacific Eiland

Ja, je leest het goed, een eiland. Als afsluiter van onze 24 uren in Ieper begeven we ons via een hoogst pittoresk brugje over het water heen. Het eilandje hier werd lang geleden door de Spaanse bezetters aangelegd als opslagplaats voor hun munitie. Vandaag gaat het er gelukkig iets rustiger aan toe.

Pacific Eiland is de naam van het restaurant dat er gevestigd is. Het ligt pal langs de Vestingroute, dus ideaal om hier je wandeling te pauzeren. Of te eindigen, zoals wij. De specialiteit is de artisanaal gerookte Noorse zalm en ik kan bevestigen dat dit inderdaad van lekt me liptje is. Bij mijn kleine lekkerbek vielen dan weer vooral de frietjes in de smaak. Bij mijn grote lekkerbek ook, for that matter.

Pacific Eiland
Eiland 2
Open voor lunch en diner. Gesloten op maandagavond en dinsdag.
www.pacificeiland.be

Dikke pieper voor Ieper

Na de lunch op het water keren we terug naar het vasteland van de Ieperse binnenstad. Nog een kort stukje stappen naar de auto en huiswaarts. Het is nog vroeg in de namiddag, maar voor onze kleine city(per)tripper is het genoeg geweest, merken we.

Neem het niet persoonlijk, liefste Ieper. En maak je vooral geen zorgen, want we komen zeker terug. Voor die vele andere wandelroutes die je nog in petto hebt, voor de prachtige innige begraafplaatsen in en rond de stad, voor de lekkere tomaten(boer) van Dépot, maar vooral omdat je zó sfeervol en gezellig bent. Toet noaste ki!*

* Voor niet-West-Vlamingen: Tot de volgende keer!

5 reacties Voeg uw reactie toe

 1. Nicole schreef:

  Wat een leuk blogbericht Maaike. Ieper staat al lang op mijn lijstje, maar er kwam steeds weer wat tussen. Nu doe jij me weer watertanden 😁

  Like

  1. maaikeclarysse schreef:

   Sorry not sorry, Nicole! 😉 Maak er maar werk van, van dat tripje naar Ieper. Je zult het je niet beklagen!

   Like

  2. Wesley schreef:

   Altijd welkom in Ieper Nicole en Maaike!
   Bedankt voor deze leuke blog!

   Like

 2. Caroline Swaenepoel schreef:

  mooi om te lezen Maaike, het doet ons goesting krijgen, zijn onlangs nog op de vestingen geweest en ook in het centrum op een terrasje natuurlijk!

  Like

  1. maaikeclarysse schreef:

   Een terrasje mag nooit ontbreken 😉

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s