Reizen on a budget: 7 tips voor een voordelige vakantie

Toegegeven: er zijn goedkopere hobby’s dan reizen. Toch hoeft op vakantie gaan geen totale aanslag op je bankrekening te betekenen. Als je de tips in deze blogpost toepast, kan je serieus wat besparen. Meteen extra budget voor die volgende reis!

Tip 1: vroege vogels worden beloond

Vergeet lastminutes, op tijd boeken is echt wel het voordeligst. Vroegboekkortingen zijn vaak al even aantrekkelijk als die yummy Jason Momoa. Door op tijd te boeken, ben je verzekerd van de beste prijzen en deals, inclusief voordelige vliegtickets. Het betekent ook dat je nog voldoende keuze hebt qua bestemmingen, accommodaties en vertrekdata. En dat je extra lang kunt uitkijken naar die fantastische reis!

Tips over hoe je begint aan het boeken van zo’n reis van a tot z? Lees dan even deze blogpost die ik erover schreef.

Tip 2: vergelijk, vergelijk & vergelijk

Gebruik die geweldige uitvinding genaamd het internet om te speuren naar de beste deals voor vluchten en hotels. Het vraagt wat tijd, maar het prijsverschil kan enorm zijn als je gewoon maar even een andere site checkt of je afreisdatum één dagje opschuift.

Eens ter plaatse perfectioneer je ook best je onderhandelingsskills: er zit vaak ruime marge op de prijzen die worden gevraagd voor activiteiten of excursies. Wees niet bang om af te dingen, het is vaak de moeite waard en in sommige landen ook gewoon een gangbare praktijk.

Tip 3: gebruik het openbaar vervoer

Stap uit je comfortzone op je bestemming en kies voor het lokale openbaar vervoer. Treinen, bussen, trams en metro’s zijn niet alleen budgetvriendelijk, maar bieden ook een kijkje in het dagelijkse leven van de lokale bevolking. De meeste steden hebben een sterk uitgebouwd transportnetwerk waarmee je vlotjes van het ene naar het andere punt raakt.

Tip 4: logeer buiten het centrum

Accommodaties buiten het centrum zijn vaak pakken goedkoper dan die in de toeristische gebieden. Zorg er gewoon voor dat je je op wandelafstand van een tram-, bus- of metrohalte bevindt en zo sta je in een vingerknip in het centrum, zonder dat je constant in de drukte zit of je blauw betaalt.

Tip 5: word vriendjes met de locals

De lokale bevolking kent de ins & outs van hun thuisbasis beter dan wie dan ook. Maak dus zeker een praatje met die vriendelijke barista of plaatselijke bakker. Zij geven je vast maar al te graag tips over lekkere, budgetvriendelijke restaurantjes waar je als toerist misschien niet meteen zou komen, of toffe (gratis) plekjes om te bezoeken die niet in de reisgids staan. Niet alleen goed voor je portemonnee, maar ook heel leuk om zo dingen te ontdekken die je anders zou missen.

Tip 6: kies voor accommodaties met eigen kookgelegenheid

Door zelf eens te koken, kan je veel besparen, zeker als je met je kroost reist. We weten allemaal dat kinderen kieskeurige eters kunnen zijn, en er is niets erger dan betalen voor een culinair diner in een chique boîte dat eindigt in een strijd over een niet-aangeraakt stuk broccoli. Wees dus slim en kies voor accommodaties met een kitchenette. Een snelle stop bij de lokale (super)markt en je hebt alles wat je nodig hebt voor een gezins- en budgetvriendelijke maaltijd.

Tip 7: eet als een local, niet als een toerist

Toch liever op restaurant? Laat die toeristenmenu’s dan links liggen en duik in de lokale culinaire scene. Verken de levendige markten en knusse eettentjes waar de lokale bevolking haar smaakpapillen trakteert. Je maag én je bankrekening zullen je dankbaar zijn.

Wat is jouw ultieme vakantie-budgetteertip? Laat het me weten in de reacties hieronder of via Instagram!

Plaats een reactie