In deze vijf stappen boek jij je droomreis

Mocht je me vragen welke job ik in een ander leven zou uitoefenen, twijfel ik geen seconde. Reisagent Maaike at your service! Oké, de naam kan misschien iets catchyer, maar je snapt het wel: reisbureautje spelen is mijn ding. Vroeger kozen wij nochtans zelf vaak voor een pakketreis of kant-en-klare fly & drive, maar sinds een paar jaar werk ik onze vakanties helemaal zelf uit. In deze blogpost vertel ik je hoe je dat precies aanpakt.

Stap 1: kies een bestemming

Dé hamvraag bij het plannen van een vakantie is uiteraard: waar gaat de reis heen? Misschien heb je al jaren die ene bucketlistbestemming voor ogen, maar het is ook goed mogelijk dat je er nog niet helemaal aan uit bent. Wat ik vaak doe: ik ga voor de wereldkaart in mijn living staan en laat mijn ogen over de verschillende landen en continenten dwalen. Geen paniek als je geen wereldkaart bij je thuis hebt hangen, met Google Maps lukt het ook.

Zelf reis uitwerken bestemming kiezen

Probeer het maar eens. Je zult bestemmingen spotten waar je anders misschien niet meteen aan zou denken. Plus, je leert er telkens nog eens een paar hoofdsteden bij (die je na een paar weken alweer vergeten bent, maar goed).

Wel belangrijk om voor ogen te houden, is dat niet ieder land op elk moment te bezoeken is. Zo is het in het zuidelijk halfrond winter als het bij ons zomer is, en kennen heel wat streken een regenseizoen. Al moet je je daar ook niet op blindstaren. Wij gingen bijvoorbeeld in de Zuid-Afrikaanse winter naar Kaapstad, en behalve ’s nachts was het er helemaal niet koud! In Bali hadden we twee dagen gietende regen, tijdens de zogenaamde droge maand juli. En naar het Australische Queensland reisden we af in volle regenseizoen – maar uitgezonderd van een paar hevige buien ’s morgens genoten we er van een stralende zon.

En onthoud: door buiten het seizoen te reizen, kan je behoorlijk wat besparen! Vliegtickets zijn goedkoper en ook accommodaties bieden net dan goede deals. Nog een pluspunt: het is overal minder druk.

Stap 2: koop een degelijke reisgids

Yes! Het reisdoel is gekozen en het plannen kan beginnen. Volgende stap is dat je concrete informatie over je bestemming gaat inwinnen. Dat kan via Pinterest, Tripadvisor of reisblogs (even reclame maken voor mezelf), maar dé ultieme go-to resource is en blijft de klassieke reisgids. Ik ben zelf grote fan van de boeken van Lonely Planet. Hierin vind je werkelijk alles: voorgestelde routes, toffe accommodaties, stadswandelingen, een overzicht van de geschiedenis van het land, gezondheidsinfo … Enfin, je snapt wat ik wil zeggen: de Lonely Planet is mijn vakantiebijbel. En tot zover mijn affiniteit met het christendom.

Zelf rondreis boeken met reisgids

Op basis van al deze info krijg je een concreet idee van wat voor jou interessant is om te bezoeken en wat niet. Sowieso heb je, als je voor een bepaald land hebt gekozen, al een paar bezienswaardigheden in je hoofd die je absoluut wilt zien. Maak hier een lijstje van, want dat heb je nodig voor stap 3.

Stap 3: bepaal je route

Geef alle must-sees vanop je lijstje in via de optie ‘route’ in Google Maps. Zo krijg je voor jezelf een idee van je reistraject. Je kunt de afzonderlijke tussenstops ook heel gemakkelijk van plaats verschuiven, zodat je uiteindelijk je ideale rondreis overhoudt.

Kijk dan even of alles haalbaar is qua tijd. Heb je maar twee weken en wil je heel Zuid-Afrika zien? Dan wordt het moeilijk en zal je, tenzij je van de ene naar de andere plek wilt rushen, keuzes moeten maken. Ook als je met kinderen reist, ligt je reistempo een stuk lager dan wanneer je met niemand rekening hoeft te houden. Stop je programma niet te vol en voorzie voldoende marge. Op vakantie wil je echt niet stressen!

Stap 4: boek je vluchten

Nu de route vastligt en je weet waar je reis begint en eindigt, is de volgende stap je vluchten boeken. Gouden tip: neem je tijd en boek niet meteen. Via sites als Skyscanner en Google Flights volg ik de prijzen voor mijn beoogde vluchten een tijdlang op, want die veranderen vaak iedere dag.

Ik pin me ook nooit vast op specifieke data, en probeer voor de heen- en terugreis toch een vijftal dagen speling in te bouwen. Ook is het slim om niet alleen de vluchten vanuit Brussel te bekijken, maar ook die vanuit Parijs of Amsterdam. Van daaruit vlieg je meestal rechtstreeks naar je bestemming, terwijl je vanuit Brussel moet overstappen. En dat betekent langer onderweg, meer kans dat je je aansluitende vlucht mist of dat je bagage ergens achterblijft, vaak een duurder prijskaartje en een zwaardere aanslag op het milieu.

Hét beste moment om je vliegtuigtickets te kopen? Was daar maar een uniform antwoord op. Toch zijn er bepaalde zaken waar je rekening mee kunt houden. Zo heb ik me ooit laten vertellen dat drie maanden van tevoren boeken het voordeligst is. Ook ’s morgens vroeg of ’s avonds laat zijn de tickets meestal goedkoper dan overdag. Dat komt omdat veel zakenreizigers net overdag boeken, en daardoor de prijzen de hoogte in jagen. 

Het is dus echt wel een kwestie van vraag en aanbod. Dat kan vervelend zijn, maar je kan er ook echt veel voordeel mee doen als je op het juiste moment toeslaat.

Stap 5: leg je verblijven vast

Alright, je bent er bijna! De laatste loodjes wegen vaak het zwaarst, maar niet in dit geval. Accommodaties zoeken en boeken vind ik namelijk een van de leukste dingen aan het plannen van een reis. Gewoon omdat je zo veel toffe plekjes hebt om te logeren! En dat hoeft voor ons helemaal niet luxueus of chic te zijn. Al kon ik die zalige buitenbadkamer in Bali uiteraard wel appreciëren – met een goed bed, een warme douche en een vriendelijke ontvangst zijn wij al meer dan tevreden.

Om accommodaties te boeken, gebruik ik meestal booking.com. Daar kan je aan de hand van filters zoals prijsklasse, locatie, reviews, zwembad of niet en zo veel meer, echt gericht gaan zoeken.

Booking-reizigers die hun jonge globetrottertjes plannen mee te nemen – aandacht! Slaapt je kind nog in een babybedje? Vul dan je kind NIET in bij je reisgezelschap. Anders gaat Booking automatisch een bed voor hem/haar toevoegen (ook al is hij/zij nog maar 1 of 2 jaar oud) en ben je sowieso gebonden aan een driepersoons- of familiekamer. Dat is niet alleen een pak prijziger, maar ook gewoon overbodig als je ukkepuk nog niet in een groot bed slaapt. Boek dus gewoon voor twee volwassenen. Stuur via het Booking-platform wel meteen een bericht naar de accommodatie waarin je vraagt om een babybedje (‘cot’ of ‘bassinet’) in je kamer te zetten. Dat kan meestal gewoon gratis of mits een kleine toeslag.

Reis je naar Cuba en ben je van plan in casa particulares te logeren? Dan is Airbnb de online place to be. In de Lonely Planets vind je trouwens keer op keer leuke tips qua verblijven, dus je kunt ook gewoon rechtstreeks bij de accommodatie boeken.

Verschillende platformen checken is de boodschap. Of doe gewoon lekker avontuurlijk en leg vooraf niets vast! De innerlijke controlefreak in mij kan dat absoluut niet aan, maar van heel wat andere reisfanaten hoor ik dat op die manier reizen heel plezant is en vooral een enorme vrijheid biedt.

Vergeet ook de drie V’s niet

Vervoer ter plaatse

Bij een rondreis verplaats je je van de ene plek naar de andere. Dat kan je doen via het openbaar vervoer of met de taxi (als je een dikke portemonnee hebt), maar een eigen huurauto is vaak de beste optie. Die reserveer je beter vooraf. Op www.rentalcars.com vergelijk je heel makkelijk de prijzen en voorwaarden van verschillende aanbieders.

Verzekeringen

Vaak denken mensen dat, als je niet via een reisagentschap boekt, je ook niet verzekerd bent voor eventuele pech. Dat is een misverstand. Zeker nu wij met een kind reizen, zorgen we ervoor dat we voor alles gedekt zijn. Via onze Mastercard van Belfius genieten wij van een heel goede annulatieverzekering en bij onze verzekeringsmaatschappij hebben we een maximale reisbijstandsverzekering. Ook Mutas-ondersteuning heb je bij de CM sowieso.

Visum

Bepaalde landen mag je alleen binnen met een visum. Dat moet je voor vertrek aanvragen. Op de website van Buitenlandse Zaken is heel makkelijk te checken welke reisdocumenten je precies nodig hebt. Selecteer onderaan gewoon je bestemming en je ziet meteen hoe het zit.

Voor mij gaat niets boven zelf een reis uitwerken. Want dan begint mijn vakantiepret al. Maar het vraagt ook veel tijd en opzoekwerk. Als je dit niet ziet zitten, dan is het heel simpel: schakel gewoon een reisbureau in. Vertel hen waar je naartoe wilt en wat je graag doet/ziet op reis, en zij werken een voorstel op maat uit.

Geef een reactie