Reizen met een kleuter: tips, tricks & inpaklijstje

Met een baby op vakantie gaan is, zeker de eerste keer, een uitdaging. Toch hoeft reizen met je kleuter qua spanningsgraad niet onder te doen. Want in tegenstelling tot een baby die amper mobiel is en letterlijk niets te zeggen heeft, krijgen kinderen er rond de leeftijd van twee jaar een erg mondig maatje bij: hun eigen willetje. Reizen met kinderen wordt dus niet echt makkelijker naarmate de kroost ouder wordt – integendeel. Maar met de juiste voorbereiding, de tips in deze blogpost en het inpaklijstje dat ik onderaan deel, maak je er wel een topvakantie van.

Tips voor een vlot vertrek

Goede afspraken maken flinke kinderen

Eén groot voordeel aan jonge kinderen, in tegenstelling tot baby’s, is dat je ze al het een en ander kunt uitleggen (het feit dat ze al eens iets durven terugzeggen, laten we voor het gemak even buiten beschouwing). In de week voor ons vertrek maak ik meermaals aan mijn kleuter duidelijk wat er binnenkort op het programma staat en probeer ik ook wat afspraken te maken.

Let vooral op het bewust gebruik van het woord ‘probeer’. Want kinderen zijn onvoorspelbaar en reizen met hen is sowieso een kwestie van geven en nemen. Toch is het slim om al vooraf overeen te komen wanneer er bijvoorbeeld mag worden gespeeld en wanneer het tijd is om even de ogen dicht te doen. Zo vliegen wij deze zomer van Brussel over Frankfurt naar Namibië (behoudens een of ander virus uiteraard). Tijdens de eerste vlucht mag mijn zoon zelf kiezen waar hij zich mee wil bezighouden (note to self: iPad opladen), maar op de aansluitende nachtvlucht van Frankfurt naar Windhoek is het de bedoeling dat er geslapen wordt. #prayformaaike

Bespaar niet op entertainment

Ik hoef het je vast niet te vertellen, maar kinderen raken al snel verveeld en lang stilzitten kan een opgave zijn. Als wij op reis gaan, laat ik mijn zoon vooraf altijd zijn eigen rugzakje voor op het vliegtuig vullen. Hoewel zijn ruimtelijk inzicht soms nog wat te wensen overlaat (“Nee, die Paw Patrol-bus past er écht niet in”) vindt hij het geweldig om zelf zorgvuldig het speelgoed, de kleurboeken en het proviand te selecteren die mee op vakantie mogen. Wel even je veto stellen tegen die koekjes met chocolade, wil je een smeerboel vermijden.

Zelf stop ik ook het een en ander aan kleuterentertainment weg in de handbagage. Wat het hier altijd goed doet zijn stickerboeken, puzzels en een magnetisch tekenbord. En die andere rechthoek genaamd de iPad uiteraard. Vergeet ook zeker niet een koptelefoon voor je mini mee te nemen. Niet iedereen op de vlucht vindt de dolle avonturen van Peppa Pig namelijk zo interessant.

Overdag of ’s nachts: that’s the question

Allemaal goed en wel, maar wanneer reis je nu het best, overdag of ’s nachts? Het is een vraag die me al vaker is gesteld, maar een eenduidig antwoord is er niet. Wanneer de bestemming niet al te ver weg is, dan geniet een vlucht overdag voor mij wel de voorkeur. Maar als je lang moet reizen, is een nachtvlucht (of, in het geval van een autovakantie, nachtrit) wel een pak interessanter. Want alle tijd dat je mini slaapt (misschien wishful thinking, maar laten we er toch van uitgaan dat dat gebeurt) hoef je hem of haar niet te entertainen en kan je misschien zelf een oogje dichtdoen.

Wat met jetlag?

Als je door verschillende tijdszones reist, dan is de kans op een jetlag groot. Ook bij je kind. De belangrijkste regel en meteen ook mijn grootste tip is: ga meteen mee in het nieuwe ritme. Land je in het begin van de middag ? Maak dan al even een wandelingetje in de buurt, ga iets drinken op een terras (belangrijk: alcohol maakt helaas moe) of bezoek de lokale speeltuin. Buitenkomen betekent dat je blootgesteld wordt aan zonlicht, en zo kan je makkelijker wakker blijven. 

Kom je juist laat aan, dan geldt hetzelfde: meteen aanpassen aan de nieuwe tijdszone en onder de wol. Maar eerst nog even die wekker zetten voor de dag erop, zodat je op een treffelijk uur opstaat.

Tips voor je accommodatie

Yes, you made it! Je hebt de heenreis overleefd en bent helemaal klaar voor een topvakantie. Maar in welke accommodatie breng je die nu het beste door? Ook hier een aantal tips.

B&B is the place to be

Gigahotels zijn sowieso niet mijn ding, en sinds de komst van zoonlief Eppo heb ik het nog meer voor kleinschaligere accommodaties, zoals B&B’s. Het is er een pak rustiger, persoonlijker en overzichtelijker én je hebt doorgaans overal babyfoonbereik. Dat betekent dat jij tijdens het middagdutje van zoon- of dochterlief tegen alle verwachtingen in gewoon even aan het zwembad kunt chillen en dat je ’s avonds, nadat je kroost naar dromenland is vertrokken, nog lekker buiten kunt zitten met een glaasje, sorry flesje, wijn. Hé, het is vakantie!

Zwembad is geen overbodige luxe

Het eerste kind dat niet graag rondplenst en -dobbert, moet volgens mij nog geboren worden. Een accommodatie met een zwembad erbij is dus een dikke vette yes. Een frisse duik na een dagje sightseeing is zalig (ook voor mama en papa!), en heb je een dagje geen zin om veel te doen of ver te lopen, dan valt er rond het zwembad sowieso iets te beleven. Je zult je kleine waterrat niet horen klagen!

Meerdere ruimtes: een must

Als we tijdens onze rondreis door Australië iets hebben geleerd (behalve dan dat Vegemite echt niet te vreten is), is het wel dat een kamer met minimaal twee aparte ruimtes the bomb is. Down Under is het namelijk de norm dat je in je hotelkamer ook telkens een keukentje en een twee slaapruimtes hebt. Een toevallig maar welgekomen pluspunt, waar we sindsdien ook telkens weer naar op zoek gaan bij het boeken van nieuwe verblijven.

In een kamer met twee verschillende ruimtes kunnen kind(eren) en ouders namelijk apart slapen. Gedaan met elkaar wakker maken ’s morgens of ’s avonds niet uit je bed durven omdat je bang bent om je kleine reisgezellen wakker te maken.

Honger is de beste saus … maar niet op vakantie

Let er bij het boeken van je accommodatie op dat er voldoende eetgelegenheden zijn in de buurt of dat er in je hotel of B&B gegeten kan worden. Niets zo vervelend als met een hongerig kind tevergeefs op zoek te moeten gaan naar een restaurant. En al zeker niet als je zelf met een knorrende maag zit.

Tips voor een toptijd

Relax, take it easy

Plan je dagen niet te vol. Want zo rest je na een stresserende dag vol haast en spoed enkel de teleurstelling over alles wat je niet gedaan hebt. Stel je verwachtingen bij, go with the flow, en geniet!

Schermtijd, welke schermtijd?

Op reis gooi ik, samen met mijn principe om tijdens de week geen alcohol te drinken, ook de schermtijdregeling van thuis overboord. Voel ik mij daar schuldig over? Allerminst. Want ook voor ons als ouders is het vakantie – en het doet wel deugd om ’s avonds eens een halfuur ongestoord met elkaar te kunnen babbelen zonder dat die minikletskous er om de twee minuten zijn haak in slaat om het megabelangrijke feit mee te delen dat hij een vogel heeft zien passeren.

Wegloopbandje: hip en veilig

Ik weet niet hoe het bij jou zit, maar als kind ben ik meer dan een keer verloren gelopen. Het oriëntatiegevoel is er nooit gekomen, maar thank God voor mij is er tegenwoordig Google Maps. En gelukkig voor mijn zoon bestaan er vandaag ook gewoon wegloopbandjes zoals die van Atelier Feryn: lederen, waterbestendige en niet door kinderhandjes te openen braceletjes die nog eens supertof zijn ook.

Wegloopbandje atelier feryn

De bandjes bieden plaats voor de naam van je kleine Houdini en tot twee telefoonnummers. Eppo draagt het zijne nu al zo’n drie maanden en het ziet er nog uit als nieuw. Grote fan!

Kleuterkiekjes

Het is hier nog niet aan de orde, maar ik las het ooit eens en het leek me een topidee voor binnen een paar jaar: je geeft je kind een wegwerpcameraatje cadeau waarmee alleen hij of zij foto’s mag maken. Kleintjes kijken sowieso al hun ogen uit op vakantie en doen niets liever dan op onderzoek uitgaan – en met een camera wordt het nog net dat tikkeltje leuker.

Zo kunnen ze zelf de dingen zij leuk vinden, vastleggen, worden ze maximaal betrokken in het hele reisgebeuren en krijgen ze al heel vroeg het concept van herinneringen maken mee. Plus: vaak zien kinderen compleet andere dingen dan jij zelf, waardoor ze straks misschien een foto maken van iets wat jou helemaal niet opgevallen is. 

Zalig om je vakantie achteraf nog eens door de ogen van je oogappel te bekijken!

Met deze tips ben je helemaal klaar om er een topvakantie van te maken! Dus, waar wacht je nog op … koffers pakken en wegwezen! En met het onderstaande inpaklijstje ben je helemaal zeker dat je niets bent vergeten. Alsjeblieft!

Reis je met een baby? Dan lees je in deze blogpost wat je allemaal nodig hebt en hier hoe je van die eerste vliegreis geen flight from hell maakt.

Twijfel je nog over waar jij en je perfect gepakte koffers heen moeten gaan? Volg mij op Instagram voor reistips en -inspiratie!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s