Dolce far molto in Emilia-Romagna

Ciao tutti! Het jaarlijkse tripje naar Italië met de schoonfamilie begint een traditie te worden, en daar ben ik zeker niet rouwig om. Na Napels in 2021 en Lucca in 2022 schoven we dit keer opnieuw een stukje op noordwaarts, naar Emilia-Romagna. Deze regio heeft het allemaal: kleine romantische dorpjes, intrigerende steden als Bologna en Ravenna, een prachtige kustlijn en zo ongeveer alles wat een culinair hart sneller doet slaan. Al zin om te vertrekken? Can’t blame you, maar lees misschien toch eerst even deze blogpost voor wat extra inspiratie om je dagen te vullen.

Dag 1: Blij weerzien en afkoelen in het zwembad

Naar welke streek je ook gaat, Italië stelt nooit teleur. Maar dit keer wacht ons wel een zeer ‘warm’ welkom: bij aankomst in de luchthaven van Bologna is het al ruim 30 graden, en het is nog niet eens middag. Gelukkig is onze B&B Il Giardino di Rebecca gezegend met een zalig zwembad, waar we dan ook ogenblikkelijk induiken en de rest van de namiddag in spenderen.

’s Avonds proeven we al meteen van de heerlijke kookkunsten van host Anna en we zijn het erover eens: dit smaakt naar meer! Gelukkig maar dat ik me kon verschuilen achter het feit dat ik ‘moet eten voor twee’, want al die Italiaanse lekkernijen zijn gewoonweg onweerstaanbaar.

Side note: Vanwege de bambino in mijn buik dus ook geen sluikreclame voor Aperol Spritz in deze blog. Maar geen zorgen, dat haal ik volgend jaar wel dubbel en dik weer in.

Dag 2: Ravissant Ravenna

Na een zalige nachtrust (godzijdank is er airco in de kamer) zijn we helemaal klaar om de streek te verkennen. Vandaag is Ravenna aan de beurt. Dit was ooit de hoofdstad van het West-Romeinse Rijk, en die erfenis blijft schitteren in zijn architectuur en kunst. De Basilica di San Vitale en het aanpalende mausoleum zijn niet alleen prachtig vanbuiten, vanbinnen zijn de wanden, vloeren én plafonds versierd met de mooiste mozaïeken.

Pluspunt: binnenin de oude gebouwen is het altijd lekker fris. Bewonder al die pracht en praal dus maar extra lang.

Bezoek in Ravenna ook zeker de Battistero Neoniano, de tombe van Dante Alighieri (die van La Divina Commedia), de Basilica di San Franscesco (met onder water gelopen crypte) en de Piazza del Popolo. Op dit levendige plein geniet je van de heerlijke Italiaanse sfeer en dé specialiteit van Emilia-Romagna: de piadina. Dit hartige platte brood kan je laten vullen met wat je maar wilt en is de ideale snack om je kleine middaghonger te stillen.

Parkeren doe je best op de Piazza Franscesco Baracca, op vijf minuten wandelen van de Basilica di San Vitale. Een combiticket voor alle belangrijkste sites koop je in de souvenirshop Book & Shop in het straatje voor de ingang van de basiliek.

Dag 3: Lokale markt en zwemmen in de zee

Kleurrijke kraampjes vol specialiteiten van de streek, de zoete geur van zongerijpte tomaten en nectarines en vriendelijke verkopers die erop los gesticulerend hun producten aanprijzen. Op onze derde dag in de laars van Europa proeven we de smaak van Italië rechtstreeks van de bron op een plaatselijk marktje waar ik op deze website over had gelezen.

We slaan een voorraadje vers fruit in en trekken met onze overheerlijke buit naar Lido di Classe, een strand wat verderop. Verwacht je niet aan een idyllische setting of een verlaten baaitje, maar wel aan een ideaal plaatsje om af te koelen (zeebries, ti amo!) en een paar zandcastello’s te bouwen. Meer moet dat niet zijn op een dag die zelfs naar Italiaanse normen extreem warm is.

Strand Italië

Dag 4: Op stap in heuveldorpje Bertinoro

Op zoek naar verkoeling trekken we vandaag naar Bertinoro, een hoger gelegen dorpje op zo’n twintig minuten rijden van onze B&B. Het mag er dan wel een paar graden frisser zijn, door de vaak steile klim langs de kronkelende straatjes zijn de zweetdruppels alweer snel van de partij. Maar het uitzicht dat op je wacht, is de krachttoer absoluut waard. Bertinoro wordt ook wel eens het ‘balkon van Romagna genoemd, en het is meteen duidelijk waarom.

En na de inspanning volgt ontspanning: want intussen zijn de terrasjes die al van voor de klim naar je zaten te lonken ook effectief geopend. Geniet van een fris drankje (oranje of niet) en bestel er meteen wat bruschetta’s, een panini of piadina bij (of gewoonweg allemaal, je hebt het verdiend).

Dag 5: Bekoorlijk Bologna

Op onze laatste dag in het culinaire aards paradijs bezoeken we opnieuw een stad. En niet zomaar één: Bologna is een van de oudste steden ter wereld en is met zijn typische rode-roze gebouwen een echte streling voor het oog.

Net als de meeste andere Italiaanse steden is ook Bologna heerlijk om doorheen te dwalen. Smalle steegjes, tal van kerken en gezellige pleintjes: driemaal check.

Bezoek zeker het imposante Piazza Maggiore en stap eens binnen in de Basilica di San Petronio, de enorme basiliek die nooit is afgemaakt. De reden hiervoor is dat de toenmalige paus not amused was dat de basiliek in Bologna groter zou worden dan die op het Sint-Pietersplein in Rome en daardoor in de helft van de gevelwerken de boel afblies. Tss, wat is dat toch met mannen die altijd de grootste willen hebben?!

Emilia-Romagna, de onterecht onderschatte regio van Italië

Iedereen dweept altijd met Toscane (uiteraard niet geheel verwonderlijk), maar Emilia-Romagna moet zeker niet onderdoen. Of je nu een cultuurliefhebber, natuurfan of foodie bent, deze regio zal je zeker kunnen bekoren.

Dit was het sluitstuk van onze Italiaanse Heilige Drievuldigheid, en wat voor een! Grazie Italia, hopelijk tot snel?!

Plaats een reactie